Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

52353
Какво да правите, ако цветовете на доматите падат
Снимка: Istock

Падащите доматени цветове са сериозен проблем, поради който градинарят може да остане без реколта от домати. Основната причина за това неприятно явление е нарушение на селскостопанската технология за отглеждане на тази култура в оранжерия или на открито. Ако вземете навременни мерки и коригирате грешките, допуснати в грижите, има всички шансове да спрете падането на цветовете и да получите богата реколта от големи и сочни домати.

Ето какво трябва да направите, за да предотвратите изсъхването и окапването на цветовете на доматите, както и какви мерки да предприемете, ако това вече се случва.

Причини, поради които цветовете на доматите падат

Доматените цветове може да паднат поради неправилна грижа за насажденията. По-конкретно, изсъхването и падането на цветовете може да бъде свързано със следните грешки.

Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите

Обилното азотно торене ще провокира активен растеж на издънките и образуването на големи и месести листа. Външно храстите могат да изглеждат добре и здрави, но ще цъфтят слабо; образуваните пъпки могат да започнат да изсъхват и да падат. Липсата на фосфор в почвата ще попречи на цъфтежа им. Именно този макроелемент е отговорен за изобилието на пъпки, така че е важно да не забравяте за фосфорните добавки в периода на образуване на пъпки.

Процесът на цъфтеж може да бъде прекъснат както от повишени, така и от понижени температури на въздуха. В горещините, когато термометърът се покачи над +35°C, прашецът става стерилен, цветовете изсъхват и окапват. Този проблем често се наблюдава в оранжерии с лоша вентилация. Доматите на открито често страдат от студено време: температури под +10 ° C са критични за тях - цветовете ще започнат да падат и съответно няма да се образуват плодове.

Високата влажност на въздуха (над 70%) ще доведе до слепване на прашеца. Когато нивата на влажност са ниски, прашецът няма да узрее. Оптималната цифра е 60-70%.

Доматите са светлолюбива култура. В условията на липса на слънце растенията ще се опитат да оцелеят, а не да отглеждат потомство - да цъфтят, да образуват завръзи и да дават плодове. В резултат на това цветовете и пъпките им ще започнат да падат.

Дефицитът на бор също може да провокира окапване на цветовете. Този микроелемент е отговорен за обилния цъфтеж, активния набор от плодове и запазването на цветовете. В условията на неговия недостиг, както цветовете, така и плодовете изсъхват и падат.

Бактериалните и гъбични заболявания могат да станат причина за окапването на цветовете и листата. При установяване на признаци на някакви гъбички или инфекции по надземните части на растенията, те трябва да се третират с подходящи препарати.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Пръскане на доматите с чесън - кога и как се прави

Поръсете лехите на лука с това през юни за богата реколта

Как правилно да поливате кактус у дома?

Как да защитите градината си от дъжд: 4 съвета какво да правите след дъждовна буря

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си отгледаме дафинов лист в двора
Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Дафиновият лист е много добре позната подправка, която добавя уникален вкус на много ястия и е известна със своите широкоспектърни лечебни свойства....