Болници и лекари отчитат дейност, която не извършват, твърди шефът на НЗОК

23014
Болници и лекари отчитат дейност, която не извършват, твърди шефът на НЗОК
Снимка: Thinkstock

От януари до март екипи на НЗОК са направили планови проверки на 136 лечебни заведения, като са засечени 1570 броя нарушения, съобщи управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

Общо пък в болничната помощ са извършени 1457 броя планови проверки от началото на януари до края на март, като от тях 628 са били финансовите проверки. В извън болничната помощ са извършени почти двойно повече планови проверки сравнение с болничната помощ-2576 на брой. Също така в извън болничната помощ са обработени 194 жалби, свързани с качеството на медицинското обслужване, направена е проверка и за налично оборудване в кабинетите на лекарите.

Сред нарушенията на болниците е и това, че се хоспитализират пациенти, които нямат необходимост от активно болнично лечение и диагностично-лечебният процес може да се извърши в извънболничната медицинска помощ. При изследванията на пациенти също се констатират нарушения, като при някои от тях те са без име на пациента и с отрязани апаратни данни.

Управителят на касата даде редица примери за нарушения на медицинската помощ. Например в РЗОК-Габрово се е открило, че в очното отделение, което има 5 легла лежат 7 пациента, но няма нито един от тях, когато екип на НЗОК е извършвал проверка на място. НЗОК ще сезира прокуратурата за РЗОК Пазарджик и Пловдив, защото лекари са отчели дейност, която никога не е била извършена, също така пациентите са се оплакали, че нито са получили направления, нито са минали през специалист. По най-тежката пътека - за химиотерапия се водят налични приети пациенти, например 40, но при извършване на проверка се оказва, че наличният им брой е много по-малък. Има и случаи, когато съпътстващи заболявания, въобще не се лекуват. Често пъти пациенти, пък са били приемани по спешност, но в много от случаите състоянието им не е било критично.

Тодорова съобщи, че лекарите са започнали да описват в докладите си за лоша хигиена в лечебните заведения. Като проблемът не съществува само в София, а в доста места из страната, най-често в държавни и общински болници.

От 18 до 21 април 2014 г. екипи от 13 РЗК под контрола на оперативното ръководство и Инспектората на НЗОК са извършили внезапни проверки на 191 отделения в 37 лечебни заведения за болнична помощ в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен. Румяна Тодорова обясни, че целта на тези проверки е била да се види дали пациентите, които са хоспитализирани по празниците реално са в болниците и дали хоспитализацията им кореспондира със заболяването им. В 38 % от лечебните заведения са били открити нарушения. В една софийска болница, например на 17 април са били изписани всички пациенти, които са били по клинична пътека. Управителят на НЗОК зададе въпроса дали всички те са били в еднакво състояние, за да бъдат изписвани по едно и също време.

Тревожен факт е, че за първото тримесечие на годината е имало голям брой на деца с артериална хипертония. Отчетени са и много бронхити и белодробни заболявания, заради грипа. Висок е и броят на случаи по клинична пътека за хирургична намеса за животоспасяващи нужди. Сред някои от клиничните пътеки (КП), по които са минали най-много пациенти от януари до февруари се включват-КП 1- "Исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза", КП-7 "Болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми", КП-26 "Заболявания на горния гастроинтестинален тракт" и други.

Тодорова увери, че НЗОК ще продължи да прави внезапни проверки на лечебните заведения из страната и то, не само по време на празнични дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване