COVID-19: Спорни въпроси от родители и отговорите им

12372
COVID-19: Спорни въпроси от родители и отговорите им
Снимка: iStock

Пандемията от коронавирус подложи на изпитание не само здравната и образователната система в страната, но и всички родители и работещи хора, които се изправиха пред реални казуси, свързани с налагане на карантина, PCR тестове и начини на предпазване в ежедневието. Въпреки насоките на здравните власти и ресорните министерства, всеки ден възникват казуси, които трябва да се решават. Ето отговорите на някои от спорните моменти. Дават ги Мария Шаркова юрист по медицинско право и  д-р Георги Миндов - общопрактикуващ лекар и председател на софийската колегия от ефира на btv.

При положително дете с COVID-19 трябва ли да изследваме детето си? Не, категоричен беше д-р Миндов. Не е задължително, но след преценка на регионалния епидемиолог може да бъде назначено такова. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) решават кои точно контактни лица да бъдат изследвани.

Общински съветник е заплашен от затвор и между 10 000 и 50 000 лв. заради нарушаване на COVID карантина

До 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева заплашват общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев - заради нарушаване на кар...

Възможно ли е карантината да отпадне, ако на детето се направи PCR тест и той е с отрицателен резултат? "Няма такъв регламент към момента в Закона за здравето. Това е най-честият въпрос, който в момента ми се задава, не само за дете, и за възрастен. Когато има отрицателен резултат, няма изричен регламент, по който може да се отмени карантината. Разбира се, възможно е, директорът на РЗИ да отмени предписанието си. Това е по негова преценка, след преценка на епидемиологичната ситуация. Не може да се промени, ако е бил първо положителен, а после отрицателен тестът", отговори юристът Мария Шаркова.

Има ли нарушаване на човешки права при задължително карантиниране на хора и особено при деца? Този въпрос много често се поставя още от март месец (бел.ред. - при налагането на извънредната епидемична обстановка, сега тя е до 30 ноември). Когато говорим за ограничителни мерки, винаги преценяваме дали са законосъобразни и пропорционални. В конкретния случай карантината е предвидена в закона. Дали е пропорционална означава - да е балансирана, да не е прекомерна и да е базирана на конкретни научни доказателства, коментира Шаркова. Това означава, че е възможно това да се случи. Трябва непрекъснато да се ревизират тези правила, според съществуващите научни данни, за да не са прекомерни, добави тя.

Ако има дете с COVID-19 вкъщи, имат ли право и двамата родители на болничен лист? Да, и двамата, ако са работещи и осигурени по Кодекс социално осигуряване. Тогава и двамата имат право. От личните си лекари, без значение дали са при един лекар или при различни лекари, категоричен беше д-р Миндов.

При дете с COVID-19, ако единият родител е в отпуск - майчинство, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, може ли да ползва болничен и как точно се процедира в този случай? По този въпрос се допитах до специалисти в областта на осигурителното и трудовото право. Тяхното становище е, че това е възможно. Когато се ползва т.нар. отпуск по майчинство, след първата година на детето, това е един осигурителен риск. Когато детето се разболее и трябва да го гледаме вкъщи - това е друг осигурителен риск. И понеже става дума за два различни осигурителни риска, няма пречка да се ползва тази възможност, обясни Шаркова.

Трябва ли децата да бъдат проверявани от органите на реда, включително и полицията, за това дали спазват карантината? Нека уточним кое е дете - от 0 до 18 г. Защото до 12 г. по Закона за закрила на детето, децата няма право да бъдат оставени сами вкъщи и без наблюдение. То тогава по друг закон могат да бъдат санкционирани родителите - социалните решават. Родителите носят отговорност независимо дали детето е карантинирано или не, обясни личният лекар.

Едва 39 семейства са кандидатствали за помощ заради деца под карантина

Само 39 са постъпилите до момента заявления за отпускане на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина заради COVID-19. Тов...

Към кого трябва да се обърнем за болничен в случай на болно дете от COVID-19 - личният лекар или педиатъра? Личният лекар на детето, т.е. педиатърът, може да издаде болничният лист, каза д-р Миндов. Тук трябва да разграничим случаите - болничен лист за здраво дете, поставено под карантина като контактно и такова, което е положително за коронавирус, обясни юристът.

Личният лекар има ли право под какъвто и да е предлог да отказва болничен на родител? Може, разбора се. Болничният трябва да бъде законосъобразен. Министерство на здравеопазването обаче казва, че болничен на родител при болно дете има право. Това обаче не е задължително, защото не е разписано като заповед. Има Наредба за медицинската експертиза, където е разписано точно, обясни д-р Миндов.

Проблем в Наредбата за медицинската експертиза:

"чл. 39 (1) Болничният лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи:

Огромен ръст на новите случаи на коронавирус у нас

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи значително и като абсолютно число, и като процент на положителни тест...

за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома - до изтичан на карантинния период;

(2) Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, които не посещават детски заведения."

Тук има непълнота, защото касае единствено децата в детски градини и ясли, подчерта личния лекар.

И Втора английска езикова гимназия в София с първи случай на коронавирус

Ръководството на Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София съобщи за първи установен с PCR тест случай на коронавирус ...

Правилото за задължителен болничен лист при болно от COVID-19 дете може да не важи за децата в училище, подчертаха и двамата експерти.

"Детски заведения" не са дефинирани легално в нито в Наредба за медицинската експертиза, нито в Кодекса за социално осигуряване. Това е въпрос на тълкуване, което поради обстоятелството, че не сме попадали в ситуация на масово карантинирани деца в училище, не е уточнено, подчерта Шаркова.

Колегите юристи в момента подготвят тълкувателен текст, който да даде яснота децата и родители при какви условия когато попаднат под карантина, трябва да бъдат обезщетени, отговори зам.-министърът на труда Адриана Стоименова.

Това не е проблем, успокои д-р Миндов. Искам да призова всички лични лекари в България: Издавайте си болничен лист спокойно. Дали ще бъде платен или не (има такава вероятност при решение на регионалните НОИ), но въпреки това сме длъжни да го дадем. Друг е въпросът дали ще се плати, коментира д-р Миндов.

Има риск да не бъде изплатен болничен лист, заради неясното тълкуване, което може да се реши с въвеждане на легална дефиниция, подчерта юристът.

Д-р Стойчо Кацаров: Рискът не е в коронавируса, а в хаоса в образованието

„Наблюдава се един хаос в това как продължава учебният процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици&...

Имат ли право работодателите да ни спрат от отпуск или да не се съобразят с назначения болничен?  Не могат да не се съобразят с назначения болничен. При отпуск, зависи дали говорим за платен или неплатен. По принцип работодателят има право да откаже отпуск по негово усмотрение и преценка. Така че винаги има такъв риск. Какво ще правим тогава, не е много ясно, коментира Шаркова. Чисто технически болничният се изпраща на момента в НОИ от личния лекар, подчерта д-р Миндов. Според Кодекса на труда, чл. 173, работодателят е длъжен да разреши отпуск - платен или неплатен, или болничен на родителите с деца до 12 -годишна възраст, коментира и зам.-социалният министър Адриана Стоименова пред btv.

На колко дни болнични има право родителят? Ако е за карантината, тя се определя от РЗИ, обикновено е 14 дни. Иначе родител има право на 60 дни болничен в календарна година. Но тук говорим за всички заболявания, не само за коронавирус, подчерта общопрактикуващият лекар.

Колко пъти може да се взима болничен за карантинирани деца, защото връщането им в училище не означава, че същият клас няма пак да бъде поставен в изолация? Въпросът е особено важен за семейства с две и три деца. В момента, многодетни майки не взимат болничен, за да го пазят. Колкото е необходимо до 90 дни в годината за едно и също основание, според Кодекса за социално осигуряване, отговори Адриана Стоименова, зам.-министър на МТСП. Ако се надвишат тези 90 дни, родителят има право на неплатен отпуск. В изменението на Закона за здрвето, 60 дни неплатен отпуск се считат за осигурителен стаж. Това са измененията, които вече бяха приети от депутатите тази година, подчерта заместник-министърът. И да, ако се наложи затваряне на училища в продължение на месеци, ще се намери подходяща форма, с която родителите да бъдат подкрепени. Те ще бъдат допълнително разработени, категорична беше Стоименова.

Има дъжавна помощ за семейства с деца под карантина, но той има критерий за доход. Според работещи родители, това е дискриминационен критерий. По новата помощ за карантинирани работещи родители са подадени до момента 41 молби и към вчера вечерта са утвърдени 40 молби, които влизат в процедура по изплащане. Тук става въпрос за целева помощ, следва се солидарността. Критерият, който е поставен е 610 лв. на член от семейството, което означава, че семейство с двама родители и две деца, критерият доход идва над 2400 лв. Но, ако не кандидатства по тази помощ, а за  помощта от 370 лв. , тогава социалните работници имат право да разгледат тази молба, и при кризисна ситуация могат да отпуснат и тази сума при подкрепа, категорична беше Адриана Стоименова, зам.-министър на МТСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване