Д-р Маджаров: НЗОК е на здравноосигурените, не за борба с епидемиите

4624
Д-р Маджаров: НЗОК е на здравноосигурените, не за борба с епидемиите
Снимка: A1

"Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, според мен е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила – било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници. Не може да прехвърли цялата тежест върху НЗОК. НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности". За това призова в интервю за БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърлиш целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса, за да оставиш после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика, не е коректно, коментира още д-р Маджаров и добави: "държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили съответната диагностика или са били оперирани, защото няма пари".

Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19

Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19. Причината е липса на персонал в инфекциозното отделение. Пациентите ще бъдат пр...

Българският лекарски съюз предупреди още в началото, че обявените 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа, подчерта още д-р Иван Маджаров. Според него тези пари са били разпределени по начин, който е обиден "дори и за самите звена, в които работят колегите".

Мая Илиева: Кой ще провери как се дават 1000-та лева на работещите на първа линия?

"Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни", допълни Маджаров, като разшири диапазона до ДЦК-тата и общопрактикуващите лекари, които по думите му в епидемична обстановка не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях, както и до специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират.

Д-р Маджаров отбеляза, че липсата на предпазни средства в първите дни и седмици на регистрираните случаи у нас е довела до сегашния брой заразени медици, но при сегашното ниво на обезпечаване не би следвало този брой да расте в следващите 30-40 дни.

Случаят с починалата лекарка от Спешна помощ в София показва още веднъж, че в медицината 2 и 2 не прави четири. Категорично не може да се твърди нищо, защото става въпрос за реакция между нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува, каза още д-р Иван Маджаров.

Валя Ахчиева пита: Защо не дават резултатите на медици от Александровска болница (ВИДЕО)

Медици от една цяла клиника от "Александровска болница" твърдят, че не са получили резултати от изследването си за коронавирус. Когато ...

Съмненията идват от факта, че лекарката е изписана с два отрицателни PCR теста за Covid-19, а след това се връща в тежко състояние. Ясно е, че е била заразена с коронавирус и вероятно се касае за по-късни усложнения, включително емболия, уточни Маджаров. "Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици след прекараната борба с вируса. От света идват все повече данни за усложненията, които настъпват и късните прояви в белите дробове, които се наблюдават при пациенти, които са се излекували от коронавирус."

Лекар опроверга твърдение на Бойко Борисов с числа

В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари, посочи Иван Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19. Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, убеден е д-р Маджаров.

"Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската, принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България.", каза той.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 май

Във Видин няма да се налага карантина, въпреки активното циркулиране на вируса

53 са новите случаи за последните 24 часа, от тях 15 са в болница  1302 изследвани за денонощието. Общо 46 510 са изследвани. Акти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com