Във Видин няма да се налага карантина, въпреки активното циркулиране на вируса

9881
Във Видин няма да се налага карантина, въпреки активното циркулиране на вируса
Снимка: Министерски съвет

53 са новите случаи за последните 24 часа, от тях 15 са в болница  1302 изследвани за денонощието. Общо 46 510 са изследвани. Активните области са 12 , а активните случаи  - 1199. Общо 1506 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 317 са хоспитализираните пациенти с потвърден COVID-19, от тях 40 са в интензивни отделения и клиники. 6 нови случая на заразени с коронавирус медицински работници: в Пирогов една медицинска сестра и двама санитари; във ВМА един лекар, в Сливен един лекар и в Ямбол един санитар. Общо те са 170.

Излекуваните са 276, т.е. има 10 нови излекувани. От тях 9 са подадени от РЗИ - това са заразоносители и болни лекувани в домашна обстановка и 1 в Смолян. Починалите са 66. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт. Той е от дома за стари хора в Гара Орешец.

Кога ще е пикът? В момента мога само да кажа, че вървим към плато на този пик - има устойчивост на новите случаи въпреки активното и стратегическо тестване. Към 10 - 13 май - очакваме пик, каза проф. д-р- Венцислав Мутафчийски.

Сравнителна статистика – как да не се лъжем за коронавируса

Страх от неизвестното – така със сигурност беше посрещнат и новия коронавирус SARS-CoV-2, и предизвикваната от него болест COVID-...

Очевидно е, че Видин е на първо място, сред местата с по-голяма циркулация на вируса. Но няма да предприемем мерки от рода на Банско, обяви д-р Кунчев. Припомняме, че дома за стари хора във видинското село Гара Орешец се образува огнище на коронавирус. От вчера се образува и ново огнище на COVID-19 в града -12 заразени в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин. Това е второто огнище в тази област в такъв тип социално заведение. Коментарът на НОЩ: Във Видин в дома за деца сме започнали епидемиологичното проучване - огнището се обхваща както всички други - персонал, обитатели, контактни, семейства, обяви проф. Мутафчийски.

Тъй като епидемията започва да се развива на огнища, Щабът е с нова стратегия за борба с коронавируса, каза проф. Кантарджиев: "Хванахме ли колектива в Плевен, хванахме ли в ТЕЦ Бобов дол? Направихме ли така, че да не се затвори централата? Ако нямаш контрол на кой му тече носа и кой кашля, затваряш централи и какво - ще минеш на газ и свещи? Сега минаваме на друга стратегия - подготвяхме ви от месец. Че трябва да се изследват в болниците медицински персонал с първи прояви на симптоми - и само отделението на предполагаемия заразен, а не цялата болница. Второто - търсенето на заразата в работещи колективи. Сега в момента е акцент - сега и старческите домове и домовете за хора със специални потребности. Ще започнем от санитарите и до 3 май трябва да обхванем всички. Започнали сме масово тестване на социалните работници  в подобни домове в цялата страна, казаха от щаба.

Вчера от болницата във Враца е избягал 88 -годишен пациент с COVID-19 от заразените от дома в Гара Орешец, настанен във Врачанската болница. Той излязъл от лечебното заведение, за да се разходи навън. Това се случва само ден след като заедно с още шест заразени лица от дома за стари хора бяха транспортирани за лечение във Враца. Хванали го на бензиностанция, избягал докато лекарите приготвяли поредните вливания. Във външна среда е прекарал около половин час, за който е преминал около 300 метра. Времето му за контакт с друг е било много малко, възможността да зарази някого - също. Коментарът на НОЩ: Няма данни да е контактувал с някой, бил е навън за 15тина минути, обясни д-р Кунчев. Според него няма опасност за Враца заради избягалия пациент.

На 30 април е направено второ плазмопреливане на пациент в по-тежко състояние от първия във ВМА, на който беше прелята кръвна плазма на 29 април. Вторият пациент е бил в интензивно отделение. Днес и двамата са афибрилни, без температура и в добро състояние, обяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Проверка от Агенцията по лекарства за извършването на самата процедура във ВМА е установила, че няма забележки по процедурата и е утвърдена като правилно извършена. Планираме използването на лечението и в други болници - просто ВМА се организираха по-бързо, каза д-р Кунчев. Идеята е да натрупаме кръвна база в кръвния център в София. От другата седмица ще стартира лечението в София. Скоро ще започнем и в другите градове, обясни националният здравен инспектор.

Щабът най-после каза официално какъв е моментният коефициент на заразяване с коронавирус

51 са потвърдените случаи на COVID-19 (коронавирус) за изминалото денонощие, от 1156 PCR изследвания, т.е. 6500 проверени на 1 000 000 ...

От два дни обмисляме как да либерализираме мерките, обявиха от РЗИ. То ще бъде поетапно и постепенно, в никакъв случай не очаквайте освобождаване на килограм, каза д-р Пенчев. Искаме да махнем маските. Чакахме две неща - времето да се затопли и се повишават знанията за вируса, обясни проф. Кантарджиев. В затворени пространства и градски транспорт трябва да се носят маски задължително. Спори се в момента дали на отворени пространства трябва да се носят маски, това обясни проф.-д-р Венцислав Мутафчийски. При близки контакти задължително трябва да се носят маски, продължи Кантарджиев. Това, че забавихме отмяната на тази заповед е добре.

"За хората с астма, които се оплакват от възпаления, не бива да забравяме, че в момента се обострят сезонните и поленови алергии, затова специалистите трябва да изяснят дали астматиците имат проблем с маските или от сезонните алергии", заяви проф. Мутафчийски.

Кога ще се възстановят профилактичните прегледи? Отговори д-р- Кунчев: Разрешили сме тези за деца до 18 години, за възрастните ще е в по-късен етап. Искаме първо да започнем с реално нуждаещите се, с хронични заболявания и така. А на по-късен етап ще се възобновят и профилактичните прегледи.

Ограниченията за влизане и излизане от областните центрове остават и по празниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com