Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

3960
Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта
Снимка: Healthline

Добрият сън може да ви помогне да намалите шансовете за развитие на определени хронични заболявания, да поддържате мозъка си здрав и да укрепите имунната си система.

Вижте още: Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Има много стратегии за насърчаване на добрия сън, включително промени в хранителния ви режим, тъй като някои храни и напитки имат свойства, насърчаващи съня. Също така е полезно да се храните по едно и също време всеки ден.

Представяме ви най-добрите храни и напитки, които можете да ядете или пиете преди лягане, за да подобрите качеството на съня си:

Бадеми

Те са отличен източник на много хранителни вещества. Редовната им консумация може да помогне за намаляване на риска от заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Това се дължи на техните здравословни мононенаситени мазнини, фибри и антиоксиданти. Освен това помагат за подобряване на качеството на съня. Първо, те съдържат витамин B и магнезий, които спомагат за по-добър сън. Консумирането на подходящи количества магнезий може особено да помогне, ако имате безсъние.

Киви

Кивито е нискокалоричен и много питателен плод и консумацията му може да повлияе положително здравето на храносмилането ви, да намали възпалението и холестерола. Тези ефекти се дължат на големите количества фибри и каротеноидни антиоксиданти, които осигурява. Кивито също е една от най-добрите храни за ядене преди лягане. Ефектът на кивито върху подобряването на съня понякога се приписва на серотонина. Серотонинът е мозъчен химикал, който помага за регулиране на вашия цикъл на сън. Диета, богата на плодове като киви, може да ви помогне да спите по-добре.

Вижте още: Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Черешов сок

Черешовият сок съдържа важни хранителни вещества, като магнезий, фосфор и калий. Освен това е богат източник на антиоксиданти. Известно е също, че сокът от вишни насърчава сънливостта поради високите нива на мелатонин и дори е изследвана ролята му за облекчаване на безсънието. Поради тези причини пиенето на сок от вишни преди лягане може да подобри качеството на съня ви.

Орехи

Орехите са популярен вид ядки, които са богати на хранителни вещества и са отличен източник на здравословни мазнини, включително омега-3 мастни киселини и линолова киселина. Изследвана е способността на орехите да намаляват високите нива на холестерола, които са основният рисков фактор за сърдечни заболявания. Също така някои изследователи твърдят, че яденето на орехи подобрява качеството на съня, тъй като те са един от най-добрите хранителни източници на мелатонин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com