Мая Илиева: Кой ще провери как се дават 1000-та лева на работещите на първа линия?

13114
Мая Илиева: Кой ще провери как се дават 1000-та лева на работещите на първа линия?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

"Ха, сега да си дойдем на думата за 1000 те лева!

Това са парите, които премиера Борисов публично обеща в пристъп на паника заради големия брой напускащи медицински специалисти в опит да ги задържи в системата. Това са парите, които ВСИЧКИ работещи на " първа линия" трябваше да получат, като бонус за риска, който поемат да обслужват/ обгрижват пациенти с коронавирус. Друг е въпроса, че НЯМА определение коя точно е " първата линия", докъде се простира и тези останалите на " втора, трета... пета " и т.н по - малко ли рискуват?", това пита в публикация Мая Илиева, която водеше протестите на медицинските сестри. 

Мая Илиева: Кой в Европа работи за 25 ст. на час?

  Убедени сме, че има достатъчно средства, за да бъдат покрити нуждите ни. Това каза лидерът на протестите на медицинските сест...

Ето какво пише още тя:

"Реакцията и обещанието на премиера всъщност бяха единственият начин да задържи тези, които НЯМА как и от къде да достави нито с дарения, нито от държавния резерв, а именно да даде пари. Да даде пари на тези, които цяла година му "крещят под прозорците", а той твърдеше, че за да даде на медицинските специалисти трябва да вземе от заплатите на лекарите. Та сега да попитам г-н Борисов, от къде ги намерихте тези пари? Или в един момент и на вас ви  светна червената лампа", че така обещани това са много пари и....започнахте с условията. Веднага бяха предписани критерии, на които трябва да отговарят хората, които ще получат заветните 1000 лв, които според мен са абсурдни и точно това се оказа "ябълката" на раздора особено в големите лечебни заведения. Защото парите следват схемата определен брой пациенти с коронавирус - определен брой персонал. И питам: там, където броя на персонала обслужващ пациенти с коронавирус надвишава определения от вас брой по вашата схема как ще бъдат обезпечени и как ще бъдат разпределени парите? Яснота няма... Затова на много места в страната колегите вече дават гласност, че едни колеги получават бонус, а други НЕ независимо, че работят при едни условия и в едно звено. Това си е чиста дискриминация и то с " благословията" на държавата! Да не говорим, че в някои от лечебните заведения са се облагодетелствали хора, които изобщо НЯМАТ отношение към пациентите с коронавирус, "мъртви души" ( присъстващи по диплома), вече напуснали или администрация. Затова да пита : ще има ли институции, които да проверяват как и на кого се разпределят тези пари? И нека държавата да си влезе в ролята, да прави проверки, да търси отговорност, а НЕ отново да бъдем оставени на волята САМО и единствено на работодателите! Защото от личен опит знаем, че при държава " мащеха" търговията и злоупотребите процъфтяват".

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com