Валя Ахчиева пита: Защо не дават резултатите на медици от Александровска болница (ВИДЕО)

29225
Валя Ахчиева пита: Защо не дават резултатите на медици от Александровска болница (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Медици от една цяла клиника от "Александровска болница" твърдят, че не са получили резултати от изследването си за коронавирус. Когато са питали отговорът е бил, че само ако има проблем, ще ги потърсят. "След седмици мълчание, се оказа, че има един, двама или трима, които са положителни. Те на каква база са направени, не мога да знам", каза в телефонен разговор пред Валя Ахчиева един от медицинските служители от лечебното заведение.

Потърсен е отговор от ръководството на болницата. Екипът открива на място само директорът по административните въпроси Мария Куманова. По нейните думи, "на всички служители, чиито изследвания са били съмнителни, е направен допълнителен PCR тест и те са известени". На въпрос къде са в момента резултатите и защо не са раздадени на служителите, Куманова отговори, че това "няма значение и ще им бъдат предоставени в клиниката". Тя посочи, че не знае дали кръвните проби са замразени и това могат да кажат от лабораторията.

Защо Александровска болница върна скъпоценното дарение за коронавируса?

"Александровска" болница върна със замах дарението на известния бизнесмен Ивайло Пенчев и неговата фирма "Уолтопия" - 222 000 лева...

По време на целия разговор Мария Куманова отрича, че медиците не са били известени за резултатите си от изследванията. В крайна сметка, не пожела да каже защо резултатите са задържани и къде. А малко по-късно изпадна в противоречие, като посочи, че служителите с междинни (неясни бързи тестове) са били известени и те са 43 на брой.

Журналистите си тръгват от болницата с обещание от Куманова, че резултатите ще бъдат раздадени на клиниките, до които не са достигнали. Последва разговор с доцент Атанас Мангъров, който е ръководител на детската клиника в Инвекциозна болница. Той обясни, че единственият мотив да не се дават резултати на изследваните лица може да е да не настъпят брожения в случай на регистриран положителен случай. Мангъров се съгласи и с възможността това да се прави, за да бъде контролирана информацията.

Лекарят коментира и ситуацията в Банско и изолацията, която беше наложена там. Според него, ако бяха приравнени броят на изследваните в града, спрямо населението на цялата страна, може би ситуацията в България щеше да изглежда по друг начин и мерките, може би, щяха да бъдат различни. "Фактът, че към дадения момент тогава не е открит никой с положителен PCR тест, означава, че или не е имало някой, който да отделя вируса (по време на блокадата), или просто не са го намерили", посочва доцентът.

Председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов коментира ситуацията в Банско, че е важно за какво се събират и обработват такива данни. По думите му, в случая те не са събрани, за да се издават медицински удостоверения и документи, а за да се предприемат необходими действия така, че останалите граждани да бъдат максимално добре защитени. "Целта е да се защити обществения интерес и здравето на местното население в Банско", посочи Караджов. Той обясни, че в конкретния случай е спорно дали да се издава медицински документ на хората, или не, с резултатите от тестуване за коронавирус.

"Разбирам необходимостта на хората да им бъде предоставена информацията, но тя може да им се даде и устно, защото има изключително много изследвания", заяви председателят на КЗЛД. Той бе категоричен, че е нарушение, от страна на който и да е кмет, като администратор, да направи снимка на резултати. И ако това се докаже комисията може да извърши проверка. По отношение на случая с отказа за предоставянето на резултати на медиците от "Александровска болница", Венцислав Караджов коментира, че не е запознат със ситуацията. Но по думите му, "на лицето, на което е направено изследване, му се дължи информация така, че тези правила трябва да бъдат спазени".

Отрицателни са осемте съмнителни проби за коронавирус

Отрицателни за COVID-19 са резултатите от 8-те проби, които бяха изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Национал...

Председателят на КЗЛД бе категоричен, че всеки един администратор, за който се установи обработване на лични данни, които не са предоставени на физическото лице при поискване в едномесечен срок, то на администратора на първо време, ако няма други извършени нарушения от същия характер ще му бъде издадено разпореждане незабавно, но не по-късно от 7-дневен срок от влизане в сила на решението на комисията, да предостави данните на физическото лице. А неспазването на този срок ще доведе до санкции.

"В условията на пандемия точно документите от изследванията на хората са особено важни, защото те доказват здравословното им състояние. Иначе без документи няма как да знаем дали са такива фактите, които щабът ни стъобщава всеки ден. Няма как да ги проверим!", заключава Валя Ахчиева.

Разследването от Банско вижте ТУК.

 

Ново огнище на коронавирус във Видинско

Четвърто огнище на COVID-19 възникна във Видинско. С положителна проба е 92-годишна жена от дома за възрастни хора в град Кула, информи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com