Дистанцията и броят на деца в група - основен проблем и в инструкциите до градините

14128
Дистанцията и броят на деца в група - основен проблем и в инструкциите до градините
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на децата в група и дистанцията между тях, родителите и служителите на детските градини и ясли остава основен проблем и в разпратените до тях инструкции с детайлни мерки за сигурност.

Това става ясно от мерките  за безопасност в условията на пандемия, публикувани от министерството на здравеопазването и изпратени до директорите от МОН. Те могат да бъдат актуализирани в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната.

Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно

Детските градини и ясли ще отварят след 22 май поетапно в периода до 1 юни, по решение на общините. Всяка седмица до тогава общините, т...

Припомняме, че детските градини и ясли започват да работят в периода между 22 май и 1 юни, само след осигурени строги санитарно-хигиенни условия и спазване на разписаните от ведомствата мерки.

Указанията започват с това, че е препоръчително децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи особено за тези, които живеят в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи. Препоръката важи и при случаите, когато за придвижването до детското заведение се налага използването на обществен транспорт.

Ако все пак родителите пуснат децата си на градина, то ще стане само по тяхно желание и след подписана декларация за информирано съгласие с новите правила за работа в детските градини и ясли. Те трябва да уведомят най-късно два работни дни преди планираното посещение директора и да му кажат продължителността на дневния престой на детето в яслата или градината. Няма да са необходими медицински бележки по Наредба 3 за връщане на децата в градината или яслата.

В мерките е разписано, че очакваният брой на завърналите се деца в групите ще бъде между 12 и 16. Обаче: "В случай на едновременно присъствие на повече от 20 деца от една група в детската градина/ясла се предприемат действия за разделянето им в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или се търси друго подходящо решение". Така на практика здравното и образователно министерство предполагат, че броят в група може да достигне 20 деца, като максималната цифра не е уточнена, но е посочено, че тя може да се актуализира в зависимост от решението на родителите или промяна в ситуацията.

По време на изслушването на образователният министър Красимир Вълчев от Комисията по образование днес, той призна за това, че освен разделянето в подгрупи не е мислено за допълнителни мерки за дистанция между децата и служителите на детските заведения. Причината, че очаквали едва 50% от децата да се върнат в градините и призна, че не може да се осигури дистанция в групата. В най-лошият случай ще имаме полудневни занимания, каза той и добави, че няма неизпълними мерки.

Йорданка Фандъкова: Детските градини и ясли в София отварят на 26 май

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските градини в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след празниците. Съобщен...

На персонала в детските градини и ясли се забранява събирането на групи, като не се препоръчва контактът на повече един член на персонала с повече от една група.

"Трябва да е ясно, че предвид спецификата на работа в детските градини физическа дистанция между децата и персонала в една група не е възможно" е посочено в мерките на здравното министерство. Тя е задължителна между: децата в отделните групи, персонала в отделните групи и между родителите и персонала на детското заведение.

Приемането на децата в детската градина или ясла ще се извършва по предварително оповестен график, при необходимост и в по-дълъг интервал от време, а ако климатичните условия го позволяват - на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо отстояние на най-малко 2 м между семействата, като няма да се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детската градина.

Самият прием ще се извършва от медицинско или друго упълномощено от директора лице, което следва да ползва маска/шлем и ръкавици. Ако се констатира, че детето има признаци на заболяване то може да бъде върнато.

Заниманията с децата: Повечето време децата ще бъдат навън, ако условията позволяват, дори храненето им може да се организира на открито. В забавачките няма да има учебен процес, в тях са забранени дейностите като изучаване на чужди езици, танци, изобразителни изкуства или спорт, извършвани от външни за градината лица.

Чобанов: При нужда ще подпомагаме градините за тестването на персонала

Вече има отказали се служители на детски градини в София, заради това, че те трябва да отворят врати на 26 май. Това стана ясно от думи...

Няма да се използват плюшени играчки. Играчките ще се дезинфекцират поне два пъти дневно, а помещенията - поне 4 пъти дневно. Площадките трябва да бъдат разделени за различните групи и да се дезинфекцират поне веднъж дневно. Това трябва да се случва в отсъствието на деца. Кофите за боклук трябва да се изхвърлят и след това почистват поне 3 пъти дневно.

При установяване на случай на заразен с коронавирус - дете или възрастен, лицата, които ще се поставят под карантина, ще се определят от районните здравни инспекции в зависимост от ситуацията.

Директорите трябва да контактуват бързо и лесно с родителите и в края на всяка седмица да знаят колко ще са децата, които ще приеме детското заведение в понеделник. Най- късно ден преди първия ден за прием да са запознали родителите с мерките за сигурност в конкретната градина или ясла. Да направят план за дезинфекция на помещенията и двора на детското заведение, която да се случва в отсъствието на деца. Трябва да осигурят всички необходими за персонала предпазни средства и дезинфектанти.

Всички мерки, свързани с посещението на детска градина и ясла в условията на пандемия можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване