До 10 години държавата поема 100% от вноските на деца и държавни служители

15093
До 10 години държавата поема 100% от вноските на деца и държавни служители
Снимка: БГНЕС

В срок от десет години държавата ще започне да заплаща 100% от минималния осигурителен доход на деца до 18-годишна възраст, студенти, държавни служители, енергийно бедни, затворници, бежанци и други. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за здравното осигуряване, внесени от екипа на здравния министър Петър Москов, предаде БГНЕС.

В момента за сметка на държавния бюджет деца, студенти и чиновници, затворници, бежанци и гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане, се осигуряват от държавата върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От догодина процентът се покачва от 50% на 55%, като се залага увеличаване с 5% всяка година до достигане на 100% от минималния осигурителен доход.

Според здравния министър Петър Москов за първи път едно правителство дава ясен график, по който да се увеличава дела на държавата в осигурителната вноска за тези лица, докато се достигне пълния размер. Мнозинството отхвърли предложение на ДПС още от догодина държавата да поема 60% от вноската, а на година размерът да расте с 10%, вместо с 5%.

"Предложението на правителството е съобразено с макропоказателите и е такова, каквото може да бъде гарантирано финансово от настоящата икономическа ситуация в страна", обяви Петър Москов. По думите му може да искаме много неща, но трябва да има откъде да държавата да вземе парите.

Депутатите приеха и осигурените лица да имат право да подават жалби до съответните регионални здравноосигурителни каси, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ. Ще можем да се оплакваме за отчетена, но неизвършена медицинска дейност, както и относно качеството на медицинската помощ, отказан достъп до медицинска документация и получени суми без правно основание.

Предстои парламентът да приеме дали в резултат на три жалби в рамките на шест месеца НЗОК да може да прекрати договора с дадено лечебно заведение.

Москов: Чака ни дефицит от 500 млн. лв., ако ситуацията в здравеопазването остане същата

Анализът на Световната банка показва, че ако ситуацията в родното здравеопазване остане същата, към 2020 година ще имаме годишен дефици...

По-рано мнозинството в пленарна зала по време на гласуването на Закона за здравното осигуряване реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса да продължи да се състои от девет души, вместо предлаганите от здравния министър Петър Москов единадесет. За 4 часа обсъждане на закона депутатите успяха да приемат само 5 параграфа от него. Общо са 40.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com