Ежегодно 1500-2000 души биват диагностицирани с онкохематологични заболявания

1382
Ежегодно 1500-2000 души биват диагностицирани с онкохематологични заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Всяка година в България се диагностицират 1500-2000 нови случая на различни онкохематологични заболявания, съобщи националният консултант по клинична хематология проф. д-р Жанет Грудева на форум по темата „Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот".

Тя посочи, че злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените, а средната възраст на пациентите е 64 години. Ракът на кръвта е и най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Държавата не може да осигури спасение на чакащите за трансплантация

"15 пациенти чакат за трансплантация на бял дроб в България, като държавата засега не може да им осигури спасение нито у нас, нито...

Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта, като този вид онкологично заболяване е на пето място по разпространени.

Заболеваемостта демонстрира траен ръст в глобален мащаб през последните десетилетия – така напр. при лимфомите тя е нараснала с над >80% за периода от 70-те години досега (по данни на SEER’s). По данни на GLOBOCAN към СЗО през следващите 10 години се очаква честотата на мултиплениямиелом да се увеличи с 29.8% и т.н. Редица фактори обуславят тези процеси: нарастване на средната преживяемост, експозиция на химични, физични и инфекциозни фактори, имунодефицитни състояния, дългосрочни ефекти след успешно лечение на други онкологични заболявания и трансплантациите и др.

Успоредно с кривата на покачваща се заболеваемост се издига и линията на впечатляващите резултати в лечението на тези заболявания. Данните демонстрират траен ръст на преживяемостта в глобален мащаб. Преживяемостта при пациентите с лимфоми и миелом се е утроила през последните 40 години и от 22% сега шансът за преживяемост ≥ 5 години е над 70-76%. Удивителен е успехът при хроничната миелоидна левкемия, която е била само с 8%-на преживяемост през 80-те години, а днес, последните статистически данни сочат, че със съвременното лечение и строг генетичен контрол, пациентите имат преживяемост, изравняваща се с тази на общата популация хора без левкемия.

Но тези впечатляващи резултати не се дължат на магическа промяна в биологията на заболяванията, е общото заключение от форума.

Те са резултат от експлозия от открития и бързия им трансфер до „леглото на пациента“ – разгадаването на човешкия геном и много от тайните механизми на възникване на заболяванията, високо технологични диагностични подходи, медикаменти с нови принципи на действие и значим терапевтичен ефект – таргетни медикаменти, биологични, генни и имунотерапии, трансплантация на стволови клетки.

Три години НЗОК ще изплаща задълженията си към чуждите осигурителни фондове

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е обсъдил възможността задълженията към чуждите осигурителни фондове д...

Ключът към успеха е намирането на цялостни решения – от бърза, навременна прецизната диагностика, през оптимално лечение, прецизирано за конкретния пациент и направлявано с високо-чувствителни лабораторни и образни методи, до ефективно преодоляване на усложненията на самото заболяване и сериозното лечение.

Отговорът е в осъзнатото познаване на нерешените проблеми и неотговорените нужди в областта – а това, в глобален мащаб и още по-важно - в България, все още са острите левкемии и резистентните към лечението пациенти, сериозните животозасташаващи усложнения след ефективните, но много агресивни терапии, в т.ч. трансплантациите на стволови клетки. Всички те изискват сериозни и комплексни решения.

Форумът се проведе в Народното събрание под патронажа на Комисията по здравеопазването с председател д-р Даниела Дариткова. В него взе участие и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, проф. д-р Добрин Константинов – национален консултант по детска хематология, онкология и трансплантология, представители на съсловните организациии, на професионални и пациентски организации, водещи български специалисти и експерти в тази област.

Д-р Дариткова заяви, че усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да се насочат към подобряване на комплексната грижа за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта в България. По думите й в годините имаме редица добри примери, че именно обединените усилия на българските политици и гражданското общество могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в различните сектори на системата на здравеопазването, добави тя.

Участниците обсъдиха актуалните данни за злокачествените заболявания на кръвта, очакваните иновации в тази сфера и пътят на пациента. Представено бе и проучване на ползите и разходите от прилагането на съвременна терапия при лечението на тази група заболявания.

Таня Андреева: Има риск здравеопазването да бъде политизирано

"Винаги, когато се създава нова комисия, която ще е мега и политически подчинена - всичко това крие риск да бъде политизирано здравеопа...

Кръглата маса е част от информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“. Тя стартира през май 2018 г. по инициатива на Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com