Медицински специалисти заявиха нова серия протести

2349
Медицински специалисти заявиха нова серия протести
Снимка: Аctualno.com/Ива Иванова

На 21 март медицински сестри и специалисти излизат отново на протест. Това заяви при среща с омбудсмана на недоволните медицински специалисти Мая Илиева, организатор на последния им протест. Тя обяви и готовност за вдигане на палатков лагер.

"Искаме да бъде приведен в действие Колективният трудов договор за сектор здравеопазване и да се увеличат заплатите", заяви Илиева. КТД предвижда поне 950 лв. заплата, но много от медицинските сестри получават около 600 лв. и по-ниски възнаграждения, въпреки че работят и извънредно и по допълнителни договори.

Медицинска сестра от Бургас, донесла на срещата колективния трудов договор попита защо той е пожелателен, а не задължителен и защо изобщо се прави като не влиза в сила?

Тайни обаждания са агитирали медицински сестри да се откажат от протеста

Тайни обаждания са агитирали медицински сестри от цялата страна да спрат с протестите с искане за достойно заплащане. Това обяви един о...

Друга медицинска сестра носеше фишовете си за заплатата и показа, че въпреки увеличението от началото на тази година и допълнителното заплащане за съвместителство парите й са доста под предвиденото в КТД.

В момента средната заплата за медицинска сестра у нас е 714 лв. при около 2000 - 3000 евро в ЕС, посочи в коментар за Аctualno.com председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, която не присъства на срещата, но заяви, че асоциацията подкрепя протестите. Нейното обяснение за ниското заплащане, въпреки заложените по-високи възнаграждения в КТД, е че все още финансовата година не е приключила и сега се преподписват и подновяват договореностите. Най-вече заради подценения труд в последните 10 години 15 000 медицински сестри са напуснали страната и работят в чужбина, а  още толкова са напуснали професията в България, посочи тя и подчерта, че затова сега в здравния сектор има недостиг на 30 000 медицински сестри.

Протестиращите ще бъдат подкрепени и от съсловието на фелдшерите, включително с палатки. Готовност за това заяви председателят на сдружението Александър Александров и обяви, че на 25 март пък фелдшерите излизат на национален протест пред здравното министерство. Освен за осъвременяване на заплащането те настояват и за промени в Закона за съсловните организации. "В министерството на здравеопазването не ни чуват, но ще си отстояваме правата докрай", заяви Александров и се противопостави на подценяването на професията им.

Медицинските сестри във Враца поискаха оставката на директора на МБАЛ „Христо Ботев”

Повече от 100 медицински сестри протестираха в двора на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца днес следобяд. Исканията им бяха за п...

Акушерите и физиотерапевтите също обявиха, че искат автономни независими организации. "Сега, поради липса на регулации до майките и бебетата застават немедицински лица, както и до пациентите с травми и рехабилитационни нужди", оплакаха се още медицинските специалисти.

Снимки: Аctualno.com/Ива Иванова

Пълна подкрепа изказа на медицинските сестри и специалисти омбудсманът Мая Манолова и посочи разковничето на проблема - липсата на остойностяване на минималната здравна грижа от тези специалисти в клиничните пътеки. Според Манолова здравният министър и шефът на НЗОК трябва да създадат ясен регламент на минималната грижа, полагана от медицински сестри, фелдшери, акушерки, физиотерапевти. Тя изрази съгласие и с искането за нов закон за съсловните организации, което е кауза от години.

В търговският статут на лечебните заведения се коренят проблемите, убедени са медицински сестри от малки болници. Заради тази "търговска измишльотина" се налагало да се приемат пациенти по наличните за болницата пътеки, а не по тези, от които болният се нуждае, оплакаха се те и настояха да се промени системата на финансиране на лечебните заведения. Сега съобразяваме пациентите с клиничните пътеки, разказа медицинска сестра от болница в провинцията. "Вие не ме искате", възразил за това пациент. "Не. Ние не можем да го отчетем - това е истината", обясни тя и категорично заяви, че не може социална дейност да се извършва с пазарни механизми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване