Мисли ли държавата за хората с увреждания при въвеждане на мерки срещу коронавируса?

3744
Мисли ли държавата за хората с увреждания при въвеждане на мерки срещу коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

Три граждански организации, работещи в сферата на защитата на правата на хората с увреждания, поискаха среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод на въвежданите мерки за борба с разпространението на COVID-19. Това са Общност Мостове, Гражданска инициатива "Екип Лайкучка" и Българският хелзинкски комитет (БХК).

В писмото си до министъра от организациите посочват, че министерството въвежда противоепидемични мерки без да отчита особеното положение на хората с увреждания и без да предвижда специални мерки за тях. Поради това обстоятелство, подчертават организациите, мерките са много по-тежки за хората с увреждания и техните близки, отколкото за останалите хора. Те посочват, че дори без ограничителните мерки тези хора нямат осигурен достъп до по-голямата част от публичните пространства, обекти и институции, но въвеждането на мерките без специални разпоредби за хората с увреждания влошава това положение допълнително.

Без индивидуална оценка само за помощите за хората с увреждания

Отпада индивидуалната оценка само за финансовата подкрепа. Но тя е разписана в Закона за хората с увреждания и се определя на базата на...

"В периода март – април 2020 г., когато бяха наложени някои ограничения в придвижването, много от лицата с ментални проблеми бяха доведени до тежък регрес в състоянието им, тъй като не беше припозната и осмислена специфичната им нужда от физическа активност и достъпна среда, както и обективната невъзможност някои от тях да носят лицеви маски“, пишат организациите в писмото си.

"Освен влошаване на обективното състояние на дадения човек, това води и до цялостно влошаване на благосъстоянието на неговото семейство, поради необходимостта от допълнителни грижи и разходи, които нерядко са непосилни", допълват те и настояват, предвид очевидните изгледи от въвеждането на още такива мерки през следващите месеци, да обсъдят с министъра възможностите за разрешаване на този проблем.

"Неотчитането на факта, че някои групи, обединени по защитени от закона признаци, са в по-уязвимо положение от други, е непряка дискриминация", заяви Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. "Българските институции рядко вземат това предвид, когато изготвят политиките си и това е проблем, който трябва да обсъдим с тях", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com