X
 
 

Антидепресантите в реките променят поведението на рибите

1545 0
Антидепресантите в реките променят поведението на рибите
Снимка: iStock/Guliver
Антидепресанти попадат в реките и определен вид риба става по-малко агресивни в търсенето на храна. Основното действащо вещество в препарата "Прозак" флуоксетин нарушава хранителното поведение на пресноводния вид риба Gambusia holbrooki.

Както повечето малки пресноводни риби, гамбузиите ловуват в "социални групи" - на пасажи, което им позволява да набавят храната си по-ефективно и намалява риска да станат жертва на хищници.

Скоростта на вятъра се увеличава и това е добра новина

Ново проучване установява, че глобалните скорости на вятъра са се увеличили значително след 2010 г. след десетилетия на спад, информира...

Подлагайки отделни риби и цели пасажи на въздействието на  флуоксетин в различни дози учените установили, че лекарството не влияе забележимо на рибите поотделно. Но пасажите от гамбузии се държали по-спокойно по време на лов и като цяло под въздействието на големи дози от веществото се хранели по-малко.

Социалният контекст може да бъде важен, но недооценен фактор, отразяващ се на екологичното въздействие на химическите замърсяващи вещества върху животинския свят, обясняват учените. Антидепресантите повишават нивото на неврорансмитера серотонин в мозък, който играе основна роля в регулирането на настроението. Както много други лекарства  флуоксетина се извежда от организма с урината, след което може да попадне в сладководни водоеми, като езера и реки, тъй като системите за пречистване на водата не могат да филтрират остатъците от препарата.

 Психоактивните замърсяващи вещества влияят на поведението на някои животни. Резултатите показват как социалният контекст потенциално може да съдейства за въздействието на психотропни химически вещества върху дивата природа. 

Пълният текст на изследването е публикуван в сп. Biology Letters.

Учени откриха "най-мъртвото място на Земята"

Учени от парижки университет по време на изследване доказаха невъзможността за съществуването на каквито и да било бактерии в долината ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители