Politico: Опиоидната епидемия дебне Европа

4887
Politico: Опиоидната епидемия дебне Европа
Снимка: svejo.net

След като опиоидната епидемия удари Съединените щати, разпиля се до Канада и Австралия, сега всички очи са втренчени в Европа. Може ли Старият континент да бъде следващият? Статистиката изглежда тревожна.

В Холандия рецептите за оксикодон (използва се в онкологията като обезболяващо, но същевременно може да бъде и продукт с двойна употреба. Оксикодонът запазва обезболяващия ефект на морфина и хероина при по-ниска склонност към пристрастяване) се удвоиха само за три години, докато рецептите за опиоиди в САЩ скочиха със 127% между 1998 и 2016 г. Европа със сигурност има проблем с опиоидите - убиец №1, свързан с наркотиците на континента. Болкоуспокояващите са замесени в повече от 80% на 8200 смъртни случаи, свързани с наркотици, регистрирани през 2017 г. Но ситуацията се развива различно от тази в САЩ, където през 2017 г. са регистрирани около 70 000 смъртни случаи с опиоиди и където епидемията е отнела почти 400 000 живота през последните две десетилетия.

Барт Морлион, президент на Европейската федерация за болка (EFIC), казва, че много по-строгото регулиране на опиоидните рецепти в Европа играе голяма роля, включително в по-строгия контрол върху това как лекарствените компании рекламират на пациенти и лекари. В много европейски страни, особено на юг, хората са по-предпазливи от болкоуспокояващите. Околната среда на Европа "е напълно различна от тази в САЩ", заяви Морлион пред Politico.

"Ние сме подготвени, ако цунамито дойде в Европа през следващите години", посочва председателят на SED Хуан Антонио Мишо. Испания отбеляза увеличение на потреблението на опиоиди с близо 84% между 2008 г. и 2015 г. Но хората не се стичат в спешните отделения и не умират от предозиране поради рецептите си за опиоиди.

Тези разлики ни правят по-защитени, отколкото в САЩ, каза Айна Перело Братеску, семеен лекар в Каталония, който изучава рецепти за опиоиди в региона. "Но не е добре да се чувстваме сякаш няма опасност и всичко е наред".

Особено тревожно е испанският скок в предписанията за фентанил с бързо освобождаване, които са се удвоили от 2010 до 2016 г. Тези лекарства - често прилагани чрез спрей за нос или дъвчащи таблетки - са от 50 до 100 пъти по-силни от морфина. Тази тревожна тенденция подтикна Испанското здравно министерство да актуализира своите указания за предписване и да свика работна група, която да обсъди проблема.

Това е друга държава. Експертите в Испания бързо отбелязват колко различна е средата от САЩ. Виктор Майорал, секретар на Испанското общество на болката (SED) и лекар в Каталония, обяснява, че практики като пазаруване от лекар - преминаването от лекар на лекар за получаване на повече рецепти - просто не са възможни в Испания, благодарение на националния списък на електронни рецепти реализиран преди пет години.

Друга голяма разлика според Майорал е, че държавата е постоянно нащрек за злоупотреба с рецепти. Например, на местно ниво в Каталония, когато на някого му е предписана "висока доза" опиоид (повече от 90 милиграма морфин, например), той и регионалният отдел по здравни фармацевти изследват рецептата, понякога буквално се срещат с доктора, за да обсъдят дали рецептата за пациент е точна.

Испания също предприе стъпки, за да избегне проблемите на конфликт на интереси. Например, Испания забранява на фармацевтичните представители да черпят лекари в ресторанти за над 60 евро. Освен това страната се придържа към закон на ЕС, според който фармацевтичните компании не могат да предоставят на лекарите проби от лекарства.

Междувременно стандартите за реклама варират значително между двата континента. Фармацевтичните компании могат да рекламират за аспирин и парацетамол в Испания. Но опиоиди?

"Ние сме подготвени, ако цунамито дойде в Европа през следващите години", заяви президентът на SED Хуан Антонио Мишо, "но в настоящия момент не мисля, че това е възможно в Европа“.

Някои пациенти не са съгласни.

"Мисля, че е само въпрос на време... проблемът с опиоидите в Испания се отприщва толкова силно, че е невъзможно да се мълчи повече", споделя Флора, пациент на 44 години.

Флора има дегенеративен артрит. След като други средства за обезболяване станаха неефективни, лекарите я съветват да опита опиати. Тя започва с умерени такива като трамадоли продължава с по-интензивни опиоиди. Те бързо стават все по-малко ефективни: "Проблемът е, че всеки път, когато усетите ефекта по-слаб имате нужда от повече дози и по-често.“

Флора става все по-толерантна към фентаниловите пластири, които приема и ако иска да спре да изпитва болка, ще й трябват още. Повече фентанил обаче би я оставил физически неспособна да се движи.

Това е, когато знаеше, че е зависима. „Не можех да мина без тях, но когато ги взех, изобщо не можех да направя нищо“, каза Флора, чието име е променено.

Лерело Перело коментира, че понякога е трудно да се каже дали опиоидите като фентаниловите пластини са "свръх предписани". Когато пациентът изпитва сериозна болка, как може лекарят да прецени правилния баланс между облекчаването на болката на пациента и създаването на зависим?

Червеният Китай се провали

Китайският експеримент, който разделя комунистическата социално-политическа система на политическа диктатура и пазарна икономика от дал...

Фентанилът с бързо освобождаване обаче е по-лесен за преценка, тъй като се предполага, че се използва само за пациенти с рак, каза тя. В регионално проучване за 2018 г. на 43 000 пациенти, получаващи силни опиати в Каталония, каталунската здравна служба установи, че 43 процента от предписанията за бързо освобождаване на фентанил са за неонкологична болка. Други 20% са получавали високи дози опиати.

На въпрос за тези цифри, говорител на испанската фармацевтична асоциация Farmaindustria отговори, че компаниите могат да промотират лекарства като фентанил с бързо освобождаване само за указаната им употреба - с други думи, те се придържат към техните законови указания.

"Когато болката е много силна, ме отпуска и отнема болката, но на каква цена?" - Хасан, пациент на болкоуспокояващи

Но тези цифри, каза Перело, все още са тревожни.

"Ние им ги предписваме, като че ли няма опасност", каза тя.

Най-често, по думите на Перело, все повече възрастни с хронична болка, да получават фентанилни лепенки. Това може да помогне за справяне с болката им, но те също не могат да се движат в апартаментите си.

Има ли намерение Ердоган да се сдобие с "ядрен ятаган"?

Actualno.com ви предлага анализ на журналиста Гила Линденщраус, "Ал-Кудс". Ще изгражда ли Турция свой военен ядрен потенциал? Въпрос, к...

56-годишният Хасан е един от тях. След инцидент, той започва да взима множество обезболяващи, за да се справи с болката. Преди 12 години, предписват на Хасан висока доза фентанил. Този вид дозировка е "за терминални пациенти с рак, които ще умрат, което не е моят случай", каза Хасан. Наркотиците го караха да се чувства „дрогиран цял ден“.

Джипито на Хасан разбрал, че е това е бомба със закъснител, но не успял веднага да свали опиатите с висока потентност.

Хасан е свалил дозата си Actiq - лекарство с фентанил, приемано като близалка. Дългогодишният прием на болкоупокояващи е повредил небцето му. Той все още се опитва да намали приема.

Перело каза, че вижда повече млади хора, на които се предписват за дълъг период от време - и така лекарите „произвеждат наркомани“.

Подходът на Европа за контролиране на рецептите е в контраст с този на САЩ. „Първата вълна“ на опиоидната епидемия започна, когато хората се пристрастиха към легални опиоиди по лекарско предписание като оксикодон, морфин и фентанил. Когато пациентите изградиха толерантност към лекарствата, те започнаха да ходят от лекар на лекар, за да получат повече рецепти и да изхранят нарастваща си зависимост.

След това хората се насочиха към черния пазар на незаконни опиоиди като хероин или многото форми на синтетичен фентанил, съставляващи втората и третата вълна от опиоидната епидемия в Щатите.

Немско издание: И в България се страхуват от Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа през 2021 година. Няколко европейски издания поставят ...

За разлика от тях Фернандо Рибас де Пина, специалист по интервенция в групата за рехабилитация на наркотици Proyecto Hombre във Валенсия, заяви, че не е имал нито един човек, който да влезе в центъра му с пристрастяване към опиоидите по лекарско предписание. По-скоро типичните проблеми със зависимостта са свързани с алкохола и кокаина.

„Мисля, че този анализ трябва да се направи във всяка отделна страна“, отбелязва и Барт Морлион, президент на Европейската федерация за болка. Но за сравнение, каза той, няма "значителна извадка" от този вид незаконна злоупотреба с опиати в страната.

Нито Флора, нито Хасан, например, заявиха, че някога са се обърнали към черния пазар за закупуване на незаконни опиоиди.

Все пак също така е ясно, че в Европа липсва цялостна картина на проблема, тъй като няма стандартизирани данни, изследващи опиоидите с рецепта и тяхната злоупотреба. И изглежда, че в някои страни незаконната злоупотреба с опиати е по-голяма причина за безпокойство. Естония, например, има много по-дълга история на злоупотреба с опиати, но по-голямата част от това изглежда е със синтетичен фентанил.

Морлион от EFIC посочва конкретни мерки, които неговата родна Белгия предприе, които смята, че трябва да бъдат приети в целия блок. Например белгийското здравно министерство направи анализ, за ​​да види кои лекари предписват твърде много опиати. „Мисля, че този анализ трябва да се направи във всяка отделна страна“, заявява той.

Но отделните лекари трябва да са наясно с рисковете, предписващи опиоиди, предупреди Перело: "Ние сме по-спокойни, отколкото трябва да бъдем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари