Неандерталците били отговорни за стомашните и съдовите заболявания

7282
Неандерталците били отговорни за стомашните и съдовите заболявания
Снимка: Neanderthal-Museum, Mettmann / Creative Commons

Учени от Германия и Швеция са устновили, че рискът от развитие на съдови заболявания и възпалителни заболявания на червата, свързани с оксидативния стрес, е повишен при хора, които носят неандерталския вариант на ензима глутатион редуктаза.

Един от начините да се узнае повече за уникалните характеристики на човека е изучаването на градивните елементи на организма, тоест протеините, които, както е известно, са отговорни за почти всичките му функции. В човека има около 100 протеина, които носят „отпечатъка“ на измененията, настъпили след отделянето на линията на Homo sapiens от линията на неандерталците.

Денисовата пещера е пълна с ДНК на древни хора

В почвени проби от алтайската Денисова пещера учените са открили микроскопични частици, необичайно богати на древна ДНК. Тяхното открив...

Един от тези протеини се нарича глутатион редуктаза - ензим, който предпазва тялото от оксидативен стрес. Почти всички съвременни хора имат аминокиселинно заместване (S23G) в този ензим, за разлика от неандерталците и приматите.

Изследователи от Каролинския институт (Швеция) и Института за еволюционна антропология Макс Планк (Германия) са изучили подробно промяната в глутатион редуктазата при хората в хода на еволюцията. Резултатите от тяхната работа са публикувани в списанието Science Advances.

Оказало се, че протеинът на неандерталците е създал известно количество активни кислородни радикали, които се смятат за причина за оксидативния стрес. Това е третото изменение на протеина, уникално за съвременните хора, което е изследвано досега.

Новото изследване също така показало, че белтъкът на неандерталците е преминал към съвременниците в момента, когато нашите предци са се смесили с тях преди около 60 000 години. Днес тези белтъци са разпространени главно на Индийския субконтинент, където се намират Индия, Пакистан и Бангладеш. Нерядко към него се отнасят също Бутан, Непал и Шри Ланка, понякога Малдивите и югоизточната част на Афганистан. Честотата на разпространение на въпросния протеин според учените е от един до два процента от населението.

Антрополози разкриха тайната на енергийната ефективност на древните хора

Изследователи са анализирали баланса между разхода и консумацията на енергия при приматите и съвременните ловци-събирачи. Оказало се, ч...

Тези хора не са имали късмет, тъй като имат по-голяма вероятност от развитие на съдови заболявания и възпалителни заболявания на червата, свързани с оксидативния стрес. Освен това, в сравнение с хората, които нямат този протеин, рискът се увеличава няколко пъти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно