Появи се "Синдром на ваксинирания" - с какво е опасен?

17235
Появи се "Синдром на ваксинирания" - с какво е опасен?
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на ваксинираните расте и лекарите са обезпокоени от явлението, което са започнали да наблюдават, пише изданието Le Figaro."Няма проблем, аз съм ваксинирана", казва Камила преди да целуне приятелката си, която все още не е получила своята първа инжекция. След махането на карантината и ваксинирането, отворено за всички, мнозина се връщат към старите си навици. Някои разбират, че все още могат да бъдат носители на вируса и да го предават дори след две игли, но други игнорират това и се отказват от бариерните жестове, чувствайки се свободни от Covid-19

Междувременно всички специалисти в областта на здравеопазването предупреждават, че както и преди е необходимо да се проявява предпазливост, тъй като вирусът все още активно циркулира, а броят на ваксинираните не е достигнал равнището, достатъчно, за да може да се надяваме на имунитет. В последните дни се чуват разговори за "синдрома на ваксинирания", който безпокои много лекари. 

Помпео: В Ухан се провеждат тайни военни експерименти

Бившият директор на ЦРУ и бивш държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че в Института по вирусология в Ухан се провеждат тайни воен...

Говорейки за този нов синдром лекарите имат предвид хората, които са получили първата доза ваксина и са започнали да свалят бариерите, рискувайки да се заразят с Covid-19, да го предадат и дори да се окажат в болница. В интервю за Le Parisien Бенжамен Давидо, специалист по инфекциозни болест от Университетската болница "Раймон Поанкаре" в Гарш, пояснява, че все повече и повече наблюдава "пациенти от този тип в нашите отделения. Те възприемат своята първа доза като тотем, докато първите антитела се появяват едва след две седмици, а след това постепенно нарастват."

Жан-Мишел Константин, началник на Френското общество по анестезия и реанимация, също потвърждава наблюдението: "След като започна ваксинирането възникнаха значителни на брой случаи на заразени и хоспитализирани след първата доза. Наскоро приехме пациент с такъв случай. Вълна от реанимирани няма, но това е свидетелство за определено душевно състояние. Когато човек си помисли, че е макар и минимално защитен, той прекалено бързо отслабва бариерите."

На 14 май главният научен сътрудник на СЗО Сумия Сваминатан заяви, че по данни, събрани в различни страни, ваксините "защитават от инфекцията в рамките на от 70 до 80%." Епидемиологът от университетската болница в Нанси Клотилда Латарш посочва, че е необходимо да се изчака три седмици след първата инжекция, за да се види "понижаване на риска от заразяване с 50%."

Ето защо са необходими други защитни мерки, като носене на маска, дистанциране и други, докато страните не достигнат нивото, при което голям брой хора ще бъдат защитени, а разпространението на вируса и предаването достигнат много ниско ниво, допълва експертът от СЗО.

Германски учени: знаем как да спрем тромбозите при векторните ваксини

Проблемът се проявява при векторните ваксини, като тези на AstraZeneca и Johnson&Johnson – макар и много рядко. Случаи на м...

Анестезиологът Жан-Мишел Константин напомня, че след ваксиниране винаги има възможност от заразяване от "тежка форма на заболяването" или дори, за младите хора, "дълъг Covid." Всички лекари препоръчват да се прояви предпазливост и вниманието да не се намалява прекалено рано, за да не допусне възобновяване на пандемията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com