Учени откриха опасни токсични вещества в дъждовната вода

3537
Учени откриха опасни токсични вещества в дъждовната вода
Снимка: Photorama / Pixabay

Много опасни нива на химически токсини са открити по целия свят, включително в Антарктика и Тибет.

Изследване на учени от Стокхолмския университет твърди, че глобалното разпространение на определени опасни химикали е толкова широко разпространено, че опасни нива на пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) могат да бъдат открити в дъждовна вода по всички краища на света, включително отдалечени региони като Антарктика и Тибетското плато. Предвид факта, че много хора на планетата смятат дъждовната вода за безопасна за пиене, това може да се превърне в глобална заплаха за човешкото здраве, съобщава New Atlas.

PFAS са органични съединения, в които водородът е заменен с флуор. Връзката на въглерода с флуор е много силна, което ги прави практически неразрушими. Учените вече са доказали, че много от тези съединения са опасни за човешкото здраве, и затова през последните 20 години те постепенно бяха изключени от употреба в промишлеността. Но PFAS са химикали с много дълъг живот и това, че вече не се използват, не означава, че са изчезнали от околната среда.

Според Иън Казънс от Стокхолмския университет нивото на едно от опасните вещества, причиняващи рак, а именно перфлуорооктанова киселина (PFOA), е намаляло в питейната вода в развитите страни десетки милиони пъти.

Но учените предполагат, че дори „почти нулеви“ нива на тази киселина в питейната вода могат да имат отрицателни последици за здравето през целия живот на човека. Шведските учени пишат, че тяхното изследване показва, че нивата на PFOA в дъждовната вода надвишават безопасните за човешкото здраве нива.

„Въз основа на най-новите насоки на САЩ за PFOA в питейната вода навсякъде дъждовната вода ще бъде оценена като опасна за пиене – казва Казънс. – Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да е безопасна за пиене и тя попълва много от нашите източници на питейна вода.“

В своето изследване учените се фокусирали върху 4 PFAS вещества, едно от които е гореспоменатата перфлуорооктанова киселина. Учените смятат, че въпреки резкия спад в употребата на тези вещества, те са „практически вечни“ и продължават да циркулират в хидросферата на планетата.

Ефектите на тези токсични химикали върху човешкото здраве все още не са напълно разбрани. Но по-лошото е, че други видове PFAS все още се използват в производството и как те влияят на здравето, изобщо не е известно, допълва Казънс.

Учените смятат, че е необходимо да се ограничи максимално употребата на целия клас от тези синтетични съединения, тъй като това може да има широкообхватни негативни последици както за околната среда, така и за хората.

Изследването на учените е публикувано в списание Environmental Science&Technology.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com