Учени развенчаха основната теория за произхода на цивилизацията

14397
Учени развенчаха основната теория за произхода на цивилизацията
Снимка: iStock

Изследване на международен екип от учени показва, че високата селскостопанска производителност и създаването на излишък от продукти само по себе си не са причина за появата на йерархично общество и на държави, пише Phys.org.

Група учени под ръководството на Йорам Майшар от Университета в Уоруик са публикували изследване, което твърди, че именно отглеждането на зърнени култури е станало ключов фактор за формирането на йерархични общества. Според учените причината е, че зърнените култури могат да се прибират и съхраняват по-добре, отколкото например кореноплодните, които не са толкова пригодни за дългосрочно съхранение, казват учените. Това улеснява използването на зърнените култури като данък.

Развенчаване на общоприетата теория

"Теорията, която свързва продуктивността на селското стопанство и и появата на излишък от продукция с възникването на йерархия в човешкото общество, се е развивала в продължение на няколко века и е станала общоприета. Ние показваме, че тази теория е грешна", казва Майшар.

В рамките на изследването учените установили, че в някои региони, въпреки хилядите години успешно селско стопанство, не са възникнали добре функциониращи държави, докато на други места са възникнали държави, които можели да налагат данъци и да гарантират защитата на живота и собствеността на хората.

Шокиращ резултат от експеримент с частици може да предизвика революция във физиката

По думите на учените след като се състоял преход от събирателство към земеделие, са възникнали йерархични общества и в крайна сметка – държави, които налагат данъци. Тези държави са изиграли решаваща роля в икономическото развитие и последващите достижения, от които се ползват днес в много страни.

Не става дума за продуктивност

"Традиционната теория гласи, че неравенството между хората е възникнало поради различия в продуктивността на селското стопанство. Тоест, преди държавата да може да обложи с данък реколтата, е необходимо да се създаде излишък от продоволствие и затова ключова роля играе високата производителност на обработката на земята", казва Майшар.

По думите на учените не ръстът на производството на хранителни продукти е довел до сложни йерархични общности и държави, а по-скоро преминаването към зависимост от присвоените култури, което улеснява облагането на зараждащия се елит. Когато е станало възможно присвояването на култури, се е появил данъчен елит, довел до появата на държавата.

Стотици неизвестни древни обекти са забелязани от спътници в Сахара

"Само там, където климатът е позволявал да се отглеждат зърнени култури, е можела да се развие йерархия. Нашите данни показват, че колкото по-високо е производството на зърнени култури над производството на кореноплодни, толкова по-голяма е вероятността от възникване на йерархия", казва Майшар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com