Ваксини срещу коронавирус: Pfizer с хубави данни от Израел, Moderna напредва с ваксина срещу нови варианти

6814
Ваксини срещу коронавирус: Pfizer с хубави данни от Израел, Moderna напредва с ваксина срещу нови варианти
Снимка: Getty Images/Guliver

Имунизация с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ("Комирнати") е високо ефективна срещу заразяване с COVID-19, хоспитализация и смърт. Това сочат данните от първото национално проучване за оценка на ваксинационната кампания в Израел. Проучването, публикувано в британското медицинско списание The Lancet, сочи, че две дози от ваксината осигуряват повече от 95% защита срещу инфекция, хоспитализация, тежки заболявания и смърт, включително сред възрастните хора.

Въпреки че констатациите са обнадеждаващи, остават няколко предизвикателства пред контрола на пандемията, се казва в проучването.

Подчертавайки, че продължителността на имунитета срещу COVID-19 - както след преболедуване, така и след имунизация - остава неизвестна, проучването заключава, че в бъдеще могат да се появят нови варианти на вируса, устойчиви на ваксини. Съответно, постигането на колективен имунитет ще изисква непрекъснато увеличаване на обхвата на ваксинациите в световен мащаб.

Канада разреши използването на ваксината на Pfizer за лица над 12 години

Лекарственият регулатор на Канада разреши прилагането на ваксината на Pfizer за хора на и над 12 години. Това обяви днес главният медиц...

Доминиращият щам на COVID-19 по време на периода на изследване е вариантът B.1.1.7 - т.е. британският вариант. Въпреки това, наскоро в Израел е идентифициран друг вариант - B.1.351, известен като южноафрикански. Той се счита за по-резистентен, докато бразилският P1 е по-заразен.

Единична доза от ваксината дава 58% защита срещу инфекция, 76% срещу хоспитализация и 77% срещу смърт, отбелязва публикацията, подчертавайки значението на пълноценното ваксиниране на възрастни.

До 14 дни след ваксинацията защитата, предоставена с втора доза, се увеличава до 96,5% срещу инфекция, до 98% срещу хоспитализация и до 98,1% срещу смърт. Хората на възраст 16-44 години са имали 96,1% защита срещу инфекция, 98,1% срещу хоспитализация и 100% срещу смърт, показва проучването.

"Тъй като Израел е страната с най-висок дял от населението, ваксинирана срещу COVID-19, тук съществува уникална възможност в реални условия да се определи ефективността на ваксината и да се наблюдават по-широки ефекти от програмата за ваксиниране върху общественото здраве", каза д-р Шарън Aлрой-Прайс, водещият автор на проучването.

"До този момент никоя държава в света не беше описала националното въздействие върху общественото здраве от националната кампания за ваксиниране срещу COVID-19. Тези заключение са изключително важни, тъй като, въпреки че все още има някои значителни предизвикателства, които трябва да се преодолеят, те дават истинска надежда, че ваксинацията срещу COVID-19 в крайна сметка ще ни позволи да контролираме пандемията", добави тя, предаде БГНЕС.

Опитите на Русия да разпространи ваксината си предизвикват раздори в Европа

Политическите сътресения в Словакия са пример за това как руската дипломация за ваксини, която вече предизвика разрив в политическите к...

Защита срещу новите варианти на коронавируса

Първата "доработена" ваксина срещу тревожните варианти на коронавирус, които се появиха в Южна Африка и Бразилия, успешно ги неутрализира след лабораторни проучвания, заявиха от американската компания Moderna. Резултатите от проучването предполагат, че усилените срещу вариантите препарати след клинични тествания биха могли да бъдат пуснати на пазара до края на тази година.

Новата ваксина - наречена mRNA-1273.351 и създадена специално за борба с южноафриканския и бразилския вариант, произвежда по-високи нива на неутрализиращи антитела от стандартната ваксина на компанията - mRNA-1273.

Компанията заяви, че има малко странични ефекти от ваксините и тези, за които се съобщава, са леки. Освен болка на мястото на инжектиране, най-честите оплаквания са за умора, мускулни болки и болки в ставите.

Припомняме, че и от Pfizer работят по нов вариант на ваксината си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com