За първи път трансплантираха на човек едновременно два бъбрека от прасе

7676
За първи път трансплантираха на човек едновременно два бъбрека от прасе
Снимка: iStock/Guliver

За първи път американски лекари трансплантираха два свински бъбрека на човек наведнъж. При подготовката за операцията геномът на животното е бил изчистен от участъци, които предизвикват реакция на отхвърляне от човешките имунни клетки. Описанието на работата е публикувано от American Journal of Transplantation, съобщава ТАСС.

Трансплантацията на животински органи на хора дълго време беше възпрепятствана от реакцията на човешката имунна система, която отхвърля чуждите тъкани. Биолозите са решили този проблем едва в началото на последното десетилетие: тогава те се научили как да премахнат гените, отговорни за работата на системата „приятел-враг“, използвайки геномния редактор CRISPR/Cas9. Благодарение на това учените са трансплантирали сърце на прасе първо в тялото на бабуин, а след това в гръдния кош на смъртно болен човек.

При 1000 чакащи: Пропаднаха трансплантациите на два бъбрека от донор

Прецедент у нас по време на донорска ситуация. Не откриха на кого да трансплантират два бъбрека от трупен донор, предава Bulgaria On Ai...

Трансплантираха успешно сърце от прасе на човек

През есента на миналата година учените за първи път трансплантираха и друг орган от прасе - бъбрек, на човек. Сега Джейми Лок от Университета на Алабама в Бирмингам и колегите му са надградили този успех и са извършили първата успешна трансплантация на два бъбрека на човек едновременно, които са отгледани в тялото на прасета. За този експеримент учените се нуждаели от разрешение от роднините на 57-годишен мъж, който изпаднал в кома и дарил органите си на науката.

Учените са използвали това тяло, за да разберат дали свинските бъбреци могат да работят в човешкия организъм. Става дума за това, че ефективността на бъбреците и вероятността от появата на проблеми в тяхната работа силно зависят от налягането в кръвоносните съдове. При хората този показател е много по-висок, отколкото при прасетата, така че медиците се опасявали, че в резултат на трансплантацията бъбреците на прасето ще получат увреждания дори при 100% имунна съвместимост на органите.

В Япония за първи път проведоха операция на гръбначен стълб с прилагане на iPS клетки

Във ВМА извършиха първата чернодробна трансплантация за 2022 г.

Екип на Военномедицинска академия (ВМА) извърши първата за тази година чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Ре...

За да го осигурят, генетиците премахнаха или замениха с човешки аналози десет участъка от свинска ДНК, свързани със съсирването на кръвта, растежа на клетките и работата на системата „приятел или враг“. В резултат на това трансплантираните органи станаха не само „невидими” за имунната система, но и придобиха съвместимост с кръвоносните системи на носителите на всички видове кръв.

След отглеждането на няколко подобни прасета учените присадили бъбреците на пациент. И двата органа се вкорениха и през първия половин час след трансплантацията започнали да прочистват кръвта от токсини. През следващите три дни на наблюдения Лок и нейните колеги не са регистрирали никакви доказателства за кървене или други проблеми, потенциално свързани с високо налягане в кръвоносната система на човека.

Успешното завършване на тази операция според лекарите проправя пътя за подобни експерименти с участието на доброволци, страдащи от нелечими бъбречни заболявания. Лекарите се надяват, че благодарение на подобни трансплантации ще бъде възможно да се спаси животът на няколкостотин хиляди пациенти всяка година, които умират поради липса на подходящи донори за трансплантация на бъбрек.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com