X
 
 

Защо е важно да спим в пълна тъмнина?

6360 1
Защо е важно да спим в пълна тъмнина?
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Хората, които не спят в пълна тъмнина, е много по-вероятно да развият онкологични и сърдечносъдови заболявания, твърдят руски учени.

"Все по-ясна е връзката между прекомерната осветеност, предимно в големите градове, и риска от развитие на различни заболявания — предимно сърдечносъдови и онкологични", отбеляза ръководителят на центъра за медицина на съня към Московския държавен университет сомнологът Александър Калинкин, предаде БГНЕС.

"Союз-СТ" изведе в орбита метеорологическия спътник "Метоп-си"

Руската ракета "Союз-СТ" успешно изведе в орбита европейския метеорологически спътник "Метоп-си", предава ТАСС  Пускът е извършен...

Според него светлината е основен регулатор за производството на хормона мелатонин. Всяка клетка съдържа собствен часовник, има собствен цикъл, който се регулира от мелатонина.

"Ако вечерно време стоим на прекалено светло или използваме компютърни устройства, то това отмества производството на мелатонин за по-късен час и предизвиква проблеми със съня", уточнява Калинкин.

Друго важно условие за запазване на доброто здраве е да се будим след изгрева на слънцето. Редица изследвания показват, че хората, които стават от сън още по тъмно, имат по-нисък имунитет и са заплашени от депресия.

Владимир Ковалзон от Института по въпросите на екологията и еволюцията подчертава, че електрическото осветление силно се различава от слънчевата светлина и няма същата способност да "рестартира" биологическия часовник.

Седмична прогноза за времето за 5 - 11 ноември

И в началото на другата седмица се очаква да бъде слънчево, без валежи. В понеделник и вторник температурите ще се понижат още малко и...

Руските учени са единодушни, че най-опасни за здравето са нощните смени. Замяната на съня, с какъвто и да е вид бодърстваме противоречи на вътрешния за всеки човек часовник.

Ако човек работи през нощта, а спи денем, то в организма се появява противоречие, което се нарича "десинхроноза", поясняват експерти. Неслучайно Световната здравна организация е обявила, че работата на смени повишава риска от появата на някои злокачествени тумори.

"Най-голямо отражение има върху риска от рак на гърдата. При медицинските сестри, работещи на смени, вероятността от подобно заболяване нараства с 40%, а при стюардесите със 70%", уточнява преподавателят от Първи московски държавен медицински университет.

Учените смятат, че най-подходящото време за заспиване е между 21 и 22 часа, когато именно започва секрецията на хормона мелатонин. Оптималната продължителност на съня следва да бъде от 7 до 9 часа, но всичко в интервала от 6 до 10 часа е напълно допустимо. 

Месечен хороскоп за ноември 2018 година

Овен Ноември ще ви подари приятни изненади в служебната сфера. Успехът ви ще бъде забелязан и оценен, от който трябва. Пазете се от за...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • руските учени са закъснели с 60 години 1 руските учени са закъснели с 60 години преди 1 година Профил на трол?
    Мелатонинът е открит през 1958 година. Д-р Ричарт Уортмън от Масачузетския технологичен институт е човекът, който започва да изследва ролята на хормона върху съня - Т.нар. „хормон на мрака” всъщност се произвежда естествено от тялото ни през нощта от жлеза в човешкия мозък. В същото време обаче той може да бъде закупен и под формата на хапче от всяка голяма аптека. Милиони американци приемат мел виж още ›› атонин, независимо дали като хапче, дали като го впръскват върху кожата си, или му се наслаждават под формата на подсладени бонбони за дъвчене. В магазините от веригата Whole Foods в Щатите човек може да си закупи дори шоколадови бонбони с мелатонин.