Зимните бебе имат по-уязвими бели дробове

4036
Зимните бебе имат по-уязвими бели дробове
Снимка: БГНЕС

Децата, родени през зимните месеци, имат бели дробове, които стареят по-бързо от нормалното и това ги прави по уязвими. Това се казва в ново проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Според изследователите фактори от ранния детски живот като респираторни инфекции, времето на раждане или това дали майката е пушила по време на бременността, се отразяват на здравето на белите дробове. Тези фактори също така могат да предвидят кога и дали по-нататък в живота детето ще има проблеми с белите дробове.

Учените обявиха създаването на "живо лекарство" срещу рак

Международен екип учени обявиха създаването на революционен по ефективност метод за лечение на рак. Терапията, наречена "живо лекарств...

„Ако майка ви е пушила по време на бременността, това ще повлияе негативно на вашите бели дробове“, заяви проф. Сесили Сванс, един от авторите на изследването. „Същото е и ако сте родени през зимата или ако сте преживели тежка респираторна инфекция в много ранна възраст“, допълва тя.

Според изследването, в което са участвали 12 800 души на възраст 28 - 73 години за период от между 9 и 11 години, изложените на рискови фактори в детска възраст пациенти страдат от по-ранно влошаване на функциите на белия дроб.

Въпреки това подобно влошаване се забелязва само при хора, които в последствие са започнали самите да пушат или са били изложени на други рискови фактори.

„Можем да кажем така – пушенето е опасно за всеки, но тези хора са по-податливи на неговите ефекти. Също така можем да предположим, че те ще бъдат особено чувствителни и на други фактори като замърсяване на въздуха“, допълни проф. Сванс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com