X
 
 

Барт де Врийс: Кризисният ПР е винаги необходим

2628 0
photo of Барт де Врийс: Кризисният ПР е винаги необходим
Снимка: IPRA
За трета поредна година в рамките на годишните ПР награди BAPRA Bright Awards, Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) организира ПР форума – Sofia PR Summit. Сред лекторите на конференцията беше Барт де Врийс, асоцииран старши консултант на HvdM в Нидерландия и президент на международната ПР асоциация (ИПРА/IPRA) за 2016 г.

В интервю за Actualno.com Барт де Врийс говори за креативността в работата на ПР специалистите, връзката с журналистите и темата за кризисния ПР. Actualno.com е медиен партньор на BAPRA Bright Awards.

Какво значи креативност в сферата на ПР-а? Към какво трябва да се стремят PR специалистите?

Креативността в ПР-а е разликата между това да те забележат и да бъдеш незабележим. Битката за внимание е огромна и нивото на шум в комуникациите е оглушително. Силата на креативността е да представиш послания и изображения, които хващат вниманието. ПР професионалистите трябва да гарантират, че културата, в която работят промотира креативност. Те също така трябва да превърнат креативността в навик.

Каква е връзката между ПР експерта и журналистка? Трябва ли да работят заедно и при какви случаи?

ПР професионалистите и журналистите рядко имат общи интереси. Въпреки това има взаимна зависимост, когато тази връзка се поддържа професионално и етично. Когато ПР професионалистите не успяват да поддържат тази връзка, те директно и неблагоприятно повлияват на вече съществуващото недоверие, което журналистите имат към ПР-ите.

Удължава се крайният срок за подаване на кандидатури в BAPRA Bright Awards 2016

Днес, Българска асоциация на PR агенциите (БАПРА) обяви удължаването на крайния срок за подаване на заявки за участие в седмото издание...

Кога трябва да се прибягва към кризисен ПР?

Кризисният ПР е винаги необходим, когато публичното доверие в една организация е заплашено от какъвто и да е инцидент - или самонанесен или случил се по други причини.

Как се развива PR-ът през последните няколко години? Какви са тенденциите?

Най-големите тенденции в ПР-а са съдържанието - кой "притежава" съдържанието, публичното доверие и ангажираността - най-вече чрез разказване на истории.

Над 85 кампании се конкурират за престижната статуетка на Bright Awards

В съревнованието за престижната статуетка BAPRA Bright Awards 2014 ще се включат 86 кампании, подадени от 20 агенции и 6 компании и орг...

Промениха ли компаниите бюджетите си за PR дейност?

Икономическата криза от 2008 г. и периодът след това навредиха на бюджетите за ПР по-малко отколкото на тези за реклама. Когато ПР-ът се подобрява в представянето на ценности, особено по начин, който бизнес лидерите могат да разберат и самите те ползват, то бюджетите за ПР ще и могат да се увеличат.

До каква степен PR-ите слушат потребителите? Как се създава една PR кампания?

Разбирането на аудиторията остава ключово за всичко, което ПР професионалистите правят и казват. Не ми е ясно до каква степен ПР професията разбира публиката. Аз съм на мнение, че всеки път, когато един ПР професионалист чуе някого - клиент или колега, взима неговото отношение към света като мярка за всички неща, тя/той трябва да бие алармата. Това почти винаги ще доведе до посредствени или лоши и погрешни ПР кампании.

Интервю на Петя Бързилска
Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самолетът със заподозрения за убийство С...

На летище София кацна самолетът с екстрадирания от Германия Северин Красимиров, заподозрян за убийството на телевизионната водеща Викто...