IQOS, като всяка новост, изисква време да се разбере

25306
IQOS, като всяка новост, изисква време да се разбере
Снимка: Филип Морис България

Интервю с Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България

Вержиния е част от екипа на компанията от над 20 години като през последните 8 години тя работи за ефективната и прозрачна комуникация с обществеността и успешното позициониране на компанията като предпочитан и надежден бизнес партньор в корпоративния и публичен сектор.

Тя работи за осъществяването на програмите на компанията за корпоративна социална отговорност и се гордее с отличието на Филип Морис Интернешънъл за „Най-добър работодател“ през последните 3 години в България и по света. Приоритетът и в работата е изпълнението на визията на Филип Морис Интернешънъл за изграждане на бъдеще без тютюнев дим чрез революционните разработени продукти с намален риск.

- Г-жо Джевелекова, бездимните цигари IQOS стават все по-популярни, по множество причини, които ни ще да разясните. Първо, каква е научната истина зад тях

Въвеждащите думи към първия Ви въпрос пораждат нуждата да поясня - „цигари“ и „бездимни тютюневи изделия“ са две съвсем различни категории, между които единственото общо е съдържанието на тютюн.

При традиционните цигари тютюнът изгаря, достигайки температура от над 600 градуса. Така се произвежда дим, които съдържа над 6000 вещества, част от които са силно токсични и канцерогенни, както за самите пушачи, така и за околните.  

При системата за нагряване на тютюн, тютюнът не гори, а се нагрява до значително по-ниска температура – до 350 градуса. По този начин не се образува дим, а пара, която съдържа 80% вода, глицерин и никотин. При тези продукти имаме значително намаление на вредните вещества в отделяната пара и няма негативно въздействие върху въздуха на закрито и околните.

И да завърша с пояснение, че IQOS e търговската марка на нашето електронно устройство за нагряване на тютюна, базирано на иновативна технология за контролирано нагряване до 350 градуса и за ограничен период от време. Така устройството не гори тютюна.

Твърдението Ви, че IQOS става все по-популярно в България  и то от медията, която наистина дава актуална информация за всичко, което се случва у нас, е признание за всеки един от нас, служителите на Филип Морис в България. От 2017 година, ние работим за изграждане на нова реалност, както за пълнолетните пушачи, така и за хората около тях. Това е реалност, в която пълнолетните пушачи имат по-добра алтернатива от това да продължат да пушат. Но това не е всичко. Ние правим всичко възможно чрез правилна и ясна комуникация с тях, с медиите, с наши партньори да предоставяме всяка актуална информация за наличните и новите научни данни свързани с продукта, за да бъдат те добре информирани при своя избор и да разбират ясно нашите послания.

И не на последно място, редовно предоставяме нови научни данни на нашите регулаторни органи за преглед и оценка на нивата на риска в сравнение с пушенето на традиционните цигари.

А това, което наричате „научна истина зад тях“ мога да обобщя така: Филип Морис прилага в научните си изследвания международно признати стандарти и методи.

Научната ни програма е комплексна и не разчита на изследванията само в една област, а на така наречената съвкупност от резултати. Какво значи това – ние изследваме химията и физиката на аерозола от IQOS, правим различни лабораторни изследвания, пред-клинични и клинични изпитвания. До момента системата IQOS е преминала през 18 неклинични и 10 клинични изпитвания, проведени от нас. А различните независими проучвания, проведени от академични центрове и изследователи вече са 60. Изследвания са извършени и от различни държавни агенции, сред които във Великобритания, Холандия, Италия, Япония, Германия, Корея и други. До момента имаме над 340 публикации с взаимен научен контрол.

Нашето научно досие за IQOS e предоставено на Агенцията за храни и лекарства на САЩ /FDA/ за преглед и оценка. Предоставяме нашите научни данни публично на www.pmiscience.com и www.clinicaltrials.gov, както и на много медицински и научни световни и местни форуми.

Всичко това ни задължава да продължаваме в поетата посока уверено – създаване на реалност, в която бездимните алтернативи да заменят цигарите. Изграждането и дългосрочното запазване на репутацията на трансформираща се, социално отговорна корпорация с нова визия и мисия за свят без дим е абсолютен приоритет, изключващ хипотезата за поемането на какъвто и да е риск по отношение на честността, достоверността и прозрачността на нашите научни изследвания и данни.

- Бихте ли направили сравнение на начина, по който бездимните изделия и стандартните цигари влияят на организма? 

Много е важно тук да повторя за пореден път и да заявя ясно, че употребата на IQOS не е без риск. Безспорно най-добрият избор за здравето е да не се употребява тютюн въобще, a за настоящите пушачи - да спрат да пушат.

Но съвкупността от натрупаните научни данни от клинични и пред-клинични изпитвания и химия на аерозола, показват, че пълното преминаване към системата на нагряване IQOS, макар да не е без рисково, е по-малко рисковата алтернатива в сравнение с продължителното пушене на цигари.

Нашите клинични данни с потребители, преминали на IQOS за 6 месеца, показват сходни биомаркери на излагане с тези, които се постигат при отказ от тютюнопушене. В момента клиничното ни изпитване продължава и скоро ще имаме резултати за употребата на IQOS след 1 година.

- Какъв е "профилът" на хората, които решават да преминат към IQOS? Възраст, професии, интереси и прочие. 

Филип Морис започна да предлага IQOS в края на 2017 г. в София и през 2018 г. продължихме разширяване на предлагането в големите градове и останалата част на страната. Логично, първите, избрали IQOS, са предимно представители на градското население – активни, информирани, модерно мислещи, отворени за иновации, любопитни и търсещи подобрение на начина на живот.

На глобално ниво, средната възраст на потребителите на системата за нагряване IQOS е между 35 и 45 години.

Тъй като преминаването към IQOS налага първоначална инвестиция в устройство, естествено тези с по-добра покупателна способност, бяха сред първите. Няма как да не спомена, че вероятно поради професионална обусловеност, представители на медиите и комуникациите са с повишен интерес не само към нашите послания и данни, но и към продукта. Интересно е и наблюдението ни, че поради бързото разбиране на принципа на функциониране – с нагряване, без горене – и на научните данни, засилен интерес се проявява и от медицинските и научни среди.    

Нашата цел е амбициозна – България да стане страна без тютюнев дим. Това е и причината да се стремим да разширим предлагането на IQOS на повече от пълнолетните потребители, а пробването на продукта от тях да е без задължително обвързване с покупка. Стремим се и да разрастваме инфраструктурата и обектите, с които работим.

- За IQOS е много важен дизайнът; елегантността на изработката изглежда носи особен вид престиж, с лека хипстърска аура, която се харесва масово; кой е големият коз в дизайна на най-новите бездимни цигари?

Най-новата версия на устройството за нагряване IQOS e в България от скоро. IQOS 3 и IQOS 3 Multu сe отличават действително с нов елегантен и стилен дизайн – световен тренд в нашето съвремие, валиден за новите версии на всяко ново устройство, което носим със себе си и то става част от нас. Но външният вид не би бил от значение, ако той не е в съчетание с подобрени функции, разработени изцяло на база на обратната връзка, получена от потребителите.

С новата система IQOS ProtectPlusTM ние преосмислихме концепцията за бързина, защита и издръжливост за серията устройства IQOS 3. Подобрената технология на батерията предоставя по-дълъг жизнен цикъл на батерията, а холдерът е разработен така че да се зарежда по-бързо в сравнение с предишната версия IQOS 2.4+.Всеки пълнолетен потребител определя субективно кое от новостите и подобренията счита за „големия коз“ за самия него.

Накрая нека да потвърдя казаното от Вас, че дизайнът, заедно с подобрената функционалност на IQOS е действително важна за нас, защото e важна за потребителите. Така ние заедно - компанията и потребителите - напредваме в изграждането на свят без тютюнев дим.   

- На неподготвен човек би му се сторило, че бездимните цигари са нещо сходно с популярните преди години електронни, към които постепенно интересът спадна; каква е разликата между двата вида? 

Електронните цигари в техните многобройни разновидности са изделия, в които не се съдържа тютюн, а са устройства за набавяне на никотин – обикновено чрез нагряване на никотинова течност. Сходството при употребата с тютюневите изделия с нагряване е, че при тях също няма изгаряне, няма пепел и дим, а се отделя пара, съдържаща никотин. В този смисъл, те са също част от новите алтернативи на традиционното пушене при условие, че отговарят на законовите изисквания и на установените стандарти за качество. Твърдите, че интересът към тях спада – ние нямаме точни данни за България и не ни е известно да има такива публични данни, но употребата им в някои страни от ЕС и по света заема сериозен дял от общото потребление и това изглежда е устойчива тенденция, която се засилва по света. Нещо повече, правителства на страни с най-рестриктивните мерки за ограничаване и превенция на тютюнопушенето като Великобритания, САЩ и Нова Зеландия например, приемат здравни стратегии за борба с пушенето, които окуражават преминаването към електронни изпарители и други бездимни алтернативи като продуктите с нагряване, като работещ модел на политика за намаляване на вредата от пушенето и редуциране на заболяванията, свързани с него, което е основна цел в политиките за опазването на общественото здраве.   

- Каква е статистиката, а личните ви наблюдения, за ползването им в последните години; с колко и как нараства интересът към тях? 

Всяка новост изисква време - да се разбере добре, да се възприеме, да се наложи и тогава да се натрупат достоверни и устойчиви статистически данни. Представете си театрална или филмова премиера - обичайно присъстват предимно създателите, близки и запознати с проекта, медии и критици. Постепенно, популярността нараства, но само ако качествата бъдат потвърдени от все повече и повече публика. Същото е и с новите продукти, да не споменаваме за революционни и пионерски иновации – например, историята на електрическата крушка, велосипеда и много други. В началото има силно отрицание и съмнение, но след това хората ги възприемат.  

С колко точно ще нарасне интереса в България е все още рано да се констатира, но нарастване има. За около година, десетки хиляди пълнолетни пушачи в страната са закупили IQOS устройства и са преминали изцяло или частично на тях. И тъй като изминаха повече от 4 години от пускането на IQOS в Япония, данните са реални и устойчиви – близо 18% от потребителите на тютюневи изделия там ползват предимно IQOS. В световен мащаб нашите обобщени данни за 43 страни, в които се предлага IQOS сочат, че почти 6 милиона е общият брой на онези, които употребяват изцяло или предимно IQOS вместо да пушат цигари.

- Как мислите: това ли е бъдещето на тютюнопушенето и постепенно бездимните ще изместят ли традиционните, или по-скоро ще се установят два типа пушачи, които по-равно да избират между тях? 

Ние, човеците искаме подобрения, но не обичаме промяната. Ето още един пример: През 1917 г. в Лондон за първи път се появява течният лак за нокти, като преди това жените са оцветявали ноктите си с прахообразни и пастообразни материали. Едва след 10 години, през 1927 г., за първи път Ню Йорк Таймс пише за тази новост в дамската козметика. Започват дебати за това дали е вреден или не, включително, се тиражира мнението, че ноктите ще опадат, ако се лакират. Минават още 20 години докато през 50-те години на миналия век лакът за нокти се възприеме, а употребата стратира плахо само от „най-смелите“ жени. Днес лакът за нокти е за масова употреба и индустриално производство от множество фирми, а жените /а вече и мъжете/ го ползват масово.     

Разказвам това, за да илюстрирам убедеността си, че бъдещето на тютюневата индустрия е в бездимните изделия. Отричането на иновацията и подобрението, което пушачите искат и се нуждаят, е безперспективно, но разбирам и защо промяната може да е трудна и да не се харесва, тъй като тя създава страх от непознатото или има неразбиране на нуждата от промяна. Е, ето къде научните доказателства и обратната връзка от самите потребители в следващите години ще помогнат и изиграят решаваща роля за преодоляване на страха и за разбирането и възприемане на новите алтернативи. И ние работим усилено за правилната и ясна комуникация. Затова, смятам, че бъдещето на потреблението на тютюн и никотин не е далеч и то е в продуктите без дим. 

- Могат ли бездимните цигари да послужат за преход към отказване на тютюнопушенето? 

В страна като Бълария с високи нива на тютюнопушене – непроменени от десет години насам по данни на Евробарометър – 36% през 2007 г. и 36% през 2017 г., въпреки всички регулации и забрани, въведени в сектора ни, новите алтернативни бездимни продукти са работещ модел за отказване от тютюнопушенето. Нещо повече, вярвам, че научната общност, здравните експерти и институциите в страната ни, на базата на наличните научни данни и реалната обратна връзка от потребителите, ще ги припознаят като начин за намаляване на вредата за онези 36% от пълнолетното население, които не искат или не могат да спрат да пушат. Защото статистиката за изминалите 10 години за задържането на високи нива на пушене в страната без промяна, би трябвало да насочи регулаторните органи, че е нужен нов алтернативен път, които да допълни стратегиите за отказ и превенция. Този път вече се прокарва и строи с помощта на новите технологии и науката, и това е новият път без дим. 

Интервюто се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю