Какво е общото между еленския бут и стиховете на Яворов (ВИДЕО)

12514

Стиховете на Яворов ни отвеждат в родната къща на неговата голяма и невъзможна любов Мина Тодорова. Днес емблематичната сграда в центъра на град Елена, запазила своя автентичен възрожденски дух, е превърната в магазин за месни деликатеси, съчетан със стилна винарна и изложбена зала.

Владислав Велев е първият производител на еленски бут в промишлени количества у нас и горд собственик на родната къща на Мина.

Кметът на община Елена: Превръщаме изгорялото училище в картинна галерия

Инж. Дилян Млъзев е за трети мандат кмет на община Елена, като първият от тях е в периода 1999-2003 г. По образование е инженер по елек...

"Сградата я закупих през 2018 година, минала е през няколко собственика преди това. След нейното закупуване, направихме проект, съгласуван с „Паметници на културата“ и направихме винарна с магазин, изцяло еленски деликатеси, местно производство, което се прави екологично чисто, без консерванти", твърди гордият собственик.

През 2013г. находчивият бизнесмен отваря собствен цех за сурово-сушени месни продукти в махала "Пърчевци", в близост до Елена. Една от целите на предприемача от Елена е да отглежда около 1 000 животни, които да храни по природосъобразен начин, без химия.

"Иска ми се клиентът, който прекрачи прага на магазина да знае откъде идва животното, къде се обработва това месо и да е сигурен в това, което купува. В момента месото, което обработваме и продаваме е на 100% българско. Но е друго, когато влезете в града, разходя ви из фермата, след това дойдете в магазина да дегустирате даден продукт и знаете откъде е излязъл", споделя за амбициите си Владислав.

"Изложихме продукта в европарламента в Брюксел, 2 години подред, с цел популяризиране. Чужденците като видят еленския бут и казват прошуто, хамон. Европа е известна с италианското прошуто и испанския хамон. Ние се борим България да бъде известна с еленския бут, в последствие да го наложим и на Запад. Повече чужденци да се докоснат до него и да знаят за него."

Откриха нови стихотворения на Пейо Яворов

19 оригинални документа на Пейо Яворов вече са притежание на Фондация „Яворов“ от 3 януари, съобщи на пресконференция предс...

Семейният магазин разполага с уникални машини за нарязване на бут, а в избената зала е изложена старинна дървена машина за бутилиране.

"Във винарната, която сме направили предлагаме само вина от 1 изба. Няма такова вино. Билките, които технологът слага по време на ферментацията, времето, в което отлежава в бъчвите, всичко си иска майсторлък и прибавено с любов се намира в бутилката. Самата винарна произвежда бяло и червено вино „Мина“, защото това е къщата на любимата на Яворов - Мина. Тя всъщност е на баща й, първият кмет на града. Къщата е била с 2 дюкянски помещения и на втория етаж помещение за живеене, където в момента тече ремонт и ще го направим музейна експозиция.

В дома на Мина нищо не е променяно. Покривът е изцяло нов, но разпределението на къщата е същото. За реставрацията на сградата е използван предимно дървен материал. Съвсем скоро ще бъде отворен за посетители и вторият етаж, който е превърнат в музей с вещи на Яворовата любима, както и с всички стихове, които той й е посветил.

"Световете на Яворов" през погледа на Катя Зографова

Катя Зографова споделя, че Яворов е нейният пръв личен литературен култ, "духовното съкровение" на детството й, когато уредничка на муз...

"Концепцията ни е туристът, който дойде, да се докосне до историята на града, ние предлагаме много туристически забележителности. Искаме това да бъде една от тях, с картини, стихове и със спалнята на Мина. Малко са запазените вещи, но са достатъчно човек да се докосне и да усети духът, който е царувал тук", категоричен е Велев.

Каква е тайната рецепта за производството на българското прошуто, за какво мечтае нейният производител и как ще бъде развита къщата на Мина, вижте в интервюто с Владислав Велев.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю