Митко Димитров: Слънчевият колектор пести пари

140328
Митко Димитров: Слънчевият колектор пести пари
Снимка: Getty Images / Guliver

Компанията ЕмДе Солар е една от първите в България, които започват да се занимават със слънчеви колектори. Това са тези устройства, които много хора все още смятат за екзотични и лукс, но те реално спестяват пари, осигуряват топла вода и са добра инвестиция за всеки разумен стопанин, който е направил ремонт на своето жилище и иска най-доброто.

Управителят на компанията Митко Димитров разказва:

Започнахме преди 10 години, когато имаше интерес и търсене на слънчевите колектори за топла вода. Ние бяхме една от първите компании, които предложиха пълен цикъл на доставка – монтаж – експлоатация и гаранционно обслужване, ориентирани към редовия потребител.

Факт е, че все още не се поставят масово в домовете на хората, но в последните 3-4 години интересът към тях и съответно монтажът на такива слънчеви системи се увеличи лавинообразно.

Какви видове колектори са представени на българския пазар?

Има основно два вида колектори, които са представени на българския пазар. Бих могъл най-просто да ги представя по два начина – евтини и скъпи.

При евтините, разликата, освен в цената, е и в принципа им на работа. При тях липсва налягане в системата, което пречи на работата им през най-студените зимни дни. Този вид колектори са познати на пазара като колектори с термосифон. Кръстени са така, заради термосифонния им принцип на работа, при който се наблюдава така наречената конвекция на водата. Това е процес, при който загрятата вода в тръбите по естествен път се изкачва нагоре, достигайки до водосъдържателя, където отдава своята топлина. След като се охлади, тя се спуска надолу и така цикълът се повтаря. По-скъпите колектори могат да ви осигурят топлинна енергия не само през лятото, но и през студените месеци, макар и в значително по-малки количества. Особеното при по-скъпите слънчеви колектори е, че те работят под налягане. На пазара те са познати като колектори с Heat Pipe тръби. Основният им компонент са именно тези Heap Pipe тръби, в горния край, на които се извършва топлообменният процес. Тяхната система е затворена, а тръбите са сухи, а системата е заредена с пропилен гликол, който възпрепятства замръзването на системата.

Всичко това ние подробно сме представили в нашия специализиран онлайн каталог www.emde-solar.com. В него хората ще открият много полезна и подробно представена информация за моделите слънчеви колектори, за техния принцип на работа и технология, както и за тяхната икономичност.

Какви хора си поставят слънчеви колектори у дома?

Слагат по-лесно солари на покриви

Присъединяването към мрежата на малки фотоволтаични панели, които хората инсталират на покривите си, ще става по-лесно. От Българската...

Бих казал, че нашите клиенти са предимно хората, които казано просто си „правят сметката“.

Това е инвестиция, която се възвръща много бързо и след това вие сте на печалба от реализираните икономии. И много важно – имате топла вода постоянно.

Трудно ли се монтират колекторите и изискват ли много довършителна работа след монтажа?

Много важното условие е да бъдат поставени на южно изложение, което да гарантира максимална ефективност. След като това е спазено – те могат да бъдат поставени на най-подходящото място, работи се максимално най-щадящо по отношение на евентуални бъдещи коригиращи ремонти. Могат да се монтират и в обикновен апартамент, не е проблем. Обикновено екипите ни са от трима човека, което означава, че монтажът отнема 1-2 дни. Реагираме бързо, като покриваме цялата страна.

Колко може да ви спести един колектор, който е правилно сложен, позициониран и настроен за максимална ефективност?

Плевнелиев няма да налага вето на бюджета, но ще сезира КС заради ВЕИ таксата

Не планирам да налагам вето върху закона за държавния бюджет за следващата година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, п...

През летните дни, при едно четиричленно семейство, разходът за бойлер е около 50 лева. Това може да бъде напълно спестено. През зимата има също възможност за икономии и то големи, в зависимост от слънчевите дни. Реално е да си изплатите колектора след втората година от експлоатацията му.

Нуждаят ли се от някаква поддръжка след поставяне?

Стандартната гаранция е 3 години. Слънчевите колектори за топла вода не се нуждаят от поддръжка. Ако всичко при монтажа е направено правилно, няма какво да му стане при нормални климатични условия за България. При минусови температури, колекторите с вътрешен бойлер ти нагрява нагревателя от самия бойлер. Системата няма как да замръзне, тъй като е пълна с пропилен гликол, което е като антифриз. Термосифонните колекторите са пълни с вода, но тръбите издържат, без да замръзнат до -25 градуса. Единствената по-реална заплаха са злонамерени съседи или изключително голяма и силна градушка, но и двете са рядко явление, за наше щастие. Питали са ни и за възможност за застраховка, но смятам, че това е излишно подсигуряване.

Кои са най-честите грешки, които допускат хората, които решават да си направят такава инсталация, но не са обмислили нещата?

Първо и най-важно е изборът на конкретен модел слънчеви колектори. Най-добре би било да са вакуумно-тръбни или поне селективни. Те достигат до по-висока температа и когато слънцето е по слабо, пак има топлооотдаване. Ако се спрат на по-евтин панел като алуминиевите, хората трябва да знаят, че този тип системи работят на максимална мощност само лятото. Другото важно нещо са възвратните клапани, които не всички фирми поставят правелно, с цел икономия. Ако не е поставен такъв клапан, топлата вода от бойлера се връща в колектора и вместо вие да използвате водата, тя просто се похабява, тъй като служи за затопляне на колектори, което не е нейна цел. За всички тези неща можем да ви консултираме, с оглед на бюджета ви, както и площта, която сте отделили за колектора.

20-процентната такса за ВЕИ-тата бе официално приета

Депутатите приеха въвеждането на такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия, предаде „Фокус”.&nbs...

Говорим за спестяване на пари от енергия. В момента навсякъде в интернет продават устройства, за които се твърди, че спестяват солиден процент от сметката ви.

Не съм много уверен, че тези устройства работят. Но много реално вярвам, че имат сериозно бъдеще фотоволтаичните системи за домашна употреба, но цената им все още е много висока и са нерентабилни. Ако имате голямо пространство свободно, вие можете да си направите мини централа за ток. При нас законодателството не е добре уредено и няма да ви подкрепи. В Германия можеш да си наредиш целия покрив с фотоволтаици, като имат и двойни електромери. Цяло лято произвеждаш ток и те ти го изплащат, а зимата,когато на теб ти трябва ток, ти си плащаш. Нещата се изравняват и инвестицията се изплаща бързо. Лятото толкова много енергия не ти е нужна, но няма как да я съхраниш до зимата. Към момента една работеща система за домашна употреба в наши условия би се изплатила за 20-25 години работа. Което също не е лоша идея, предвид възможността за енергийна независимост.

Предвиждам значително развитие на този отрасъл в близките години, породен от интереса на потребителите и развитието на високите технологии, които да опростят и поевтинят подобни системи.

Към момента соларните панели за топла вода са единственият уред, който реално би ви спестил от сметката за ток, като това е инвестиция, която се покрива в рамките на 2-3 години от поставянето.

Интервюто взеха Таня Вълчева и Ивайло Тончев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю