Наргиз Гурбанова: Ще запомня България с историята и мултикултурализма й

13971
Наргиз Гурбанова: Ще запомня България с историята и мултикултурализма й
Снимка: БГНЕС

Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан се съгласи да отговори на въпросите на Actualno.com ,броени дни преди тя да напусне страната ни. Мандатът й приключи, а скоро тя ще поеме към Полша, където я очакват нови предизвикателства.

Тя е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България на 12 януари 2016 г. Наградена е с юбилеен медал „90-годишнина на дипломатическата служба на Република Азербайджан“ (1919-2009г.).

Mандатът на Ваше Превъзходителство Наргиз Гурбанова приключва. Как бихте описали престоя си в България и как се развиха двустранните ни отношения за периода?

Преди всичко бих искала да отбележа, че за мен е било чест да служа като посланик на моята страна в прекрасна България. В продължение на тези години сътрудничеството между нашите държави се осъществява в съответствие със стратегическото партньорство, установено със съвместната декларация, от 4 март 2015 г. Ролята на взаимните посещения в развитието на отношенията между нашите страни, особено контактите на високо ниво, е неоспорима. От тази гледна точка, мога да отбележа, че през последните 5 години са извършени 66 взаимни посещения и са подписани 27 правни документа. Тези документи служат за укрепване на нашето сътрудничество във всички области.

Икономическите отношения между нашите държави са важен компонент на стратегическото ни партньорство. Двустранното сътрудничество в областта на енергетиката е много успешно. България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и е надежден партньор в осигуряването на доставки на значителни количества газ от гигантското газово находище „Шах Дениз“ и потенциално от други находища в Азербайджан до Европа. Доставката на азербайджански природен газ за България от 1 януари 2021 г. ще бъде едно от значимите събития в отношенията между двете страни. Редица други сектори предлагат възможности за сътрудничество, като транспорт, селско стопанство, туризъм, информационни и комуникационни технологии, фармацевтични продукти и др. Също така, бих искала да отбележа, че за последните 5 години стокооборотът между нашите държави се е увеличил 7 пъти.

В културно отношение Азербайджан и България се радват на тесен междуличностен обмен и бележат напредък в сътрудничеството в областта на науката, образованието, културата, спорта и др. В този контекст, един от най-съкровените ми спомени винаги ще бъде нашето партньорство в реставрация на архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ във Велико Търново, културната и духовна столица на България. Фондация „Гейдар Алиев“, ръководена от нашата първа дама госпожа Мехрибан Алиева, се гордее, че може да допринесе за възстановяването на тази архитектурна перла и духовен център на Второто българско царство. Този проект всъщност е най-големият културен проект на Фондацията в целия Балкански регион. В същото време бих искала да отбележа, че за популяризиране на древната и богата азербайджанска култура в България са проведени множество събития и е организирано участие на азербайджанските представители в различни филмови, театрални, фолклорни и балетни фестивали.

Разбира се, като говорим за културните взаимоотношения, трябва да подчертаем и важната роля на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за български език и култура към Бакинския славянски университет в изучаване на езика, културата и историята на нашите държави.

По време на моята дейност в България се случи и един от най-незабравимите моменти – Отечествената война, която завърши с победа на славната азербайджанска армия. Както знаете, на 10 ноември 2020 г. между Азербайджан, Армения и Русия се подписа тристранно изявление, с което се сложи край на окупацията на азербайджанските земи от страна на арменските въоръжени сили. След подписването на това изявление регионът на Южен Кавказ навлезе в нов етап – етап на реконструкция и възстановяване на мирното съжителство. Появиха се нови възможности за развитие и сътрудничество, отвориха се нови перспективи.

Доволна ли сте от настоящото сътрудничество между нашите страни и как то може да бъде допълнително подобрено?

От ранните години на нашата независимост Азербайджан и България се радват на приятелски отношения. България беше една от страните, признали независимостта на Азербайджан през януари 1992 г. Азербайджан винаги е придавал голямо значение на укрепването на двустранните отношения с България и в резултат на взаимни усилия през годините нашето сътрудничество се превърна в стратегическо партньорство. България също е сред нашите важни партньори в рамките на ЕС и други международни и регионални организации.

След установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България са подписани 104 документа, които са създали стабилна основа за по-нататъшно развитие на нашите отношения в различни области.

По информация на Държавния митнически комитет на Република Азербайджан, през 2019 г. стокообменът между Азербайджан и България е 93,88 млн. щатски долара. Това е най-високият показател за последните 4 години. През 2018 г. стокообменът възлиза на 65,9 млн. щатски долара, а през 2017 г. – на 37,4 млн. щатски долара. За три поредни години стокообменът се е увеличил почти три пъти. Това е много добро постижение и се надяваме да запазим тази тенденция.

Петото заседание на Съвместната комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество между Република Азербайджан и Република България и бизнес форум с участието на около 30 азербайджански и над 100 български компании, проведени на 6-8 ноември 2018 г. в София, бяха добри платформи за обсъждане на възможности за разширяване на двустранната икономическа програма и съответно бизнес връзките. Надяваме се възможно най-скоро да бъде организирана 6-то заседание на въпросната Съвместна комисия и паралелен бизнес форум.

Доставката на азербайджански природен газ за България от следващата година е само началото на нашето успешно сътрудничество. Работим за разширяване на това сътрудничество към непетролния сектор в бъдеще.

Бих искала също така да посоча транспорт като поле от взаимен интерес. Поради местоположението си като стратегически мост между Европа и Азия и развитата си мултимодална транспортна инфраструктура, Азербайджан винаги е бил инициатор, посредник и организатор на водещи регионални и трансрегионални инициативи за свързаност по транспортните коридори Изток-Запад и Северо-Юг. Разширяването на индикативните карти на трансевропейските транспортни мрежи към Азербайджан и по-нататък към Азия може да осигури добра основа за популяризиране на регионалните търговски трасета. Всъщност пристанищни и железопътни администрации и частни логистични компании от Румъния, България, Нидерландия, Белгия, Италия, Австрия, Полша, Германия са тясно ангажирани с нас за подобряване на регионалните търговски алтернативи. Този списък продължава да расте. Новопостроеното международно морско пристанище в Баку превърна страната ми в стратегически логистичен център на региона. В тази връзка Азербайджан е заинтересован от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта с България.

Селскостопанският сектор е друга потенциална област за развитие на ползотворно сътрудничество. Азербайджан, който има желание да диверсифицира икономиката си на основата на по-нататъшното развитие на непетролния сектор, определя селското стопанство като едно от основните направления. Плодородните земи, изобилието от вода и климатичното разнообразие създават благоприятна основа за непрекъснато укрепващ сектор на селското стопанство.

Има ли български традиции, които са ви впечатлили и ще останат в паметта ви?

Има много прилики и сходни традиции между нашите народи. Както и азербайджанския народ, българите също са много мили, гостоприемни и сърдечни хора. Едно от нещата, които ме привличат в България, са традициите на мултикултурализма във вашата страна. Мисля, че мултикултурализмът е един от основните показатели за духовното богатство на всяка държава. В България, както и в Азербайджан, съжителството на различни религии, етнически групи и култури в мир, спокойствие и толерантност може да служи като пример за много страни.

Нашето гостоприемство, уважението към по-възрастните, семейните ценности също са много близки помежду си. Имаме сходна древна история и уникални култури.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю