X
 
 

Писателката Милена Крумова: Четенето е любов - чисто и духовно преживяване

639
photo of Писателката Милена Крумова: Четенето е любов - чисто и духовно преживяване
Снимка: facebook.com/MilenaKrumova
В края на миналата седмица, Милена Крумова представи в читалище “Братство“, дебютния си роман – “Тюркоаз“, който е номиниран в конкурса “Любовен роман на годината“. На представянето на своята книга, авторката разказа специално за Actualno.com какво я провокира да започне да твори в този литературен жанр и какви са бъдещите и проекти.

- Здравейте, г-жо Крумова! Поздравления за романа Ви, сигурна съм, че ще пожъне огромен успех! Вие до сега сте писала в по-различен жанр литература. Как се решихте да напишете роман? Има ли нещо по-специално, което Ви провокира да го направите? Също така, ще се радвам да ни разкажете и малко повече за темата на самия роман.

- Романът беше вдъхновен от обявяването на конкурса. Аз не знаех, че бих могла да се справя с такова огромно предизвикателство, но когато опитах, ми стана изключително интересно. Писането на роман е всъщност и едно търсене на много информация и много нови факти за различни неща, за различни взаимотношения, предмети, история. Така че това ми беше много интересно – аз самата да науча много факти за историята на камъка тюркоаз и за взаимотношенията между хората.

- Може ли да направите и едно кратко резюме на романа? Всъщност за какво се разказва? Споменахте – за камъка тюркоаз и за взаимотношенията между хората...

- Да, първоначалната идея беше романът да бъде посветен и на един цвят и той непрестанно да се появява и да направлява главната героиня - синьо-зеленият. Когато обаче прочетох повече за самия камък, реших да променя тази идея. Реших не само цветът да се появява, но и символът на тюркоаза – като камък, който носи баланс, не само във взаимотношенията, но и в любовта. Иначе романът е посветен на 33-годишна дама, със свой собствен бизнес, която се опитва да оцелее в сложния и труден свят. Тя е принудена да се справя с многото изкушения, с най-различни ангажименти, записва се на китайски език, използва услугите и на гадателки, на астролози, на йоги, на диетолози... Всичко, което съвременният свят предлага на една 33-годишна дама, която не се притеснява да вземе максимума от живота. В своя житейски път тя има своя партньорка, която среща - любов, която разпознава бързо. Вдига се една хубава сватба с най-различни религии, които присъстват на сватбата. След това, самата главна героиня, тъй като има домашен любимец, среща често един ветеринарен лекар, който лекува нейната котка. Срещата с този ветеринарен лекар всъщност се оказва съдбоносна и след като тя преминава през различни съмнения – дали той е човекът, каква е религията му, дали таи някакви мрачни мисли или дали не крие съмнително минало... Тя все пак открива, че той е един истински човек, честен и искрен, така че тяхната любов се осъществява с една целувка пред часовниковата кула в Прага.

- Страхотно! Много интересно звучи, а смятате ли, че и в живота се случва по този начин? И на човек случайно съдбата му поднася друг човек или събитие, с което той тръгва по пътя, който му е начертан, или по-скоро това е част от въображението на писателите?

- Аз смятам, че е по-скоро е съвкупност от двете неща. Човек винаги трябва да прави точния избор, трябва да мисли преди да вземе решение. Но понякога съдбата помага и ни праща някакви знаци. Въпросът е ние дали ще ги разчетем. В случая героинята ги разчита точно и правилно. Иначе през цялото сюжетно развитие тя се сблъсква с много и най-различни ситуации, в които и се налага да избере. Прави грешни избори, след това съжалява, но това е част от живота.

-  Безспорно е така. Преди това, обаче Вие сте писали различен жанр литература – книжки за деца на английски език. Разкажете ми малко повече за тях?

- Първата ми идея беше да напиша детска книжка на български език. Тя се казва “Палавник в азбуката от А до Я“. Реших да се захвана с това, тъй като мисля, че няма достатъчно литература, посветена на българската азбука. Аз съм гледала и съм чела много подобни книжки, които са посветени на английската азбука. Така че бих искала някакъв принос да имам и аз в това отношение. За всяка една буква в книжката има представена детска история през погледа на детето. Таке че децата да могат да усетят буквата по малко по-духовен начин – чрез преживяване, чрез някаква случка. Целта е да разберат историята и по-лесно да запомнят буквата – емоционално, не само визуално или пък логически.

- Мога ли да Ви попитам и в кое поприще да ви очакваме да се изявявате за в бъдеще? Книги за деца или нови романи, какво предстои?

- Първо бих искала да издам “Сборник с разкази“ – той е почти готов. Тъй като вече имам и предложения от читателите, които са прочели романа, да направя продължение на “Тюркоаз“ – втора част, следващата част ще бъде посветена на друг камък – може би рубин. Там ще изригнат огньове и героинята ще премине през още по-големи препятствия. Така че, ще ми бъде интересно!

- Несъмнено!Пожелавам Ви успех и последния въпрос, който ще Ви задам е какво ще пожелаете на нашите читатели за предстоящите светли коледни и новогодишни празници?

- Ще им пожелая една прекрасна и топла Коледа, изпълнена с много любов и... да четат! Четенето е любов, това е едно прекрасно преживяване – чисто и духовно!

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално