PR браншът се съживява и все повече компании инвестират в комуникации

21199
PR браншът се съживява и все повече компании инвестират в комуникации

Конкурсът BAPRA Bright Awards предизвиква все по-голям интерес сред PR средите в България - за конкурса, за посланието му и за целите на PR индустриятая пред Actualno.com и Expert.bg говори Александър Дурчев, председател на Българската асоциация на PR агенциите БАПРА.

BAPRA Bright Awards е конкурс, който се провежда вече за четвърта поредна година. С какво тазгодишното му издание се отличава от предходните?

Оценяването на проектите за BAPRA Bright Awards 2013 стартира

Вчера стартира оценяването на проектите в престижния конкурс на PR бизнеса у нас BAPRA Bright Awards 2013. Изцяло международно жури...

През 2013 г. регистрирахме рекорден брой заявки за участие – 80 кандидатури от общо 20 агенции и 6 компании и сдружения в 7-те категории на конкурса. BAPRA Bright Awards затвърждава позицията си като най-реномирания конкурс за комуникации у нас. Но по-важното е, че това е сигнал – PR браншът се съживява. Все повече компании инвестират в комуникации и разбират необходимостта от такава инвестиция.

Какво е основното послание на конкурса BAPRA Bright Awards, което искате да достигне до широката публика?

BAPRA Bright Awards цели да популяризира българските PR кампании на световно ниво. У нас се осъществяват проекти, които заслужават вниманието и признанието на обществеността; проекти, реализирани изключително професионално и в крак с актуалните тенденции в бранша. Конкурсът е възможност комуникационните специалисти в България да получат оценка на работата си от световно признати експерти. Журито е изцяло международно и с много голям опит. Тяхната оценка и мнение са много важни за нас, тъй като измерват с еднакви критерии работата на PR професионалистите в България и по света.

Конкурсът се организира от Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Като неин председател какво искате да постигне тя?

Вярвам, че българските институции ще започнат да се консултират с БАПРА в качеството й на представител на най-добрите и авторитетни PR агенции у нас. Асоциацията направи много в тази посока. Ние сме сред инициаторите на активната работа на PR бранша с държавната администрация за промени в процедурите за кандидатстване по обществени поръчки. Искаме да има по-голяма публичност и прозрачност на информацията при провеждане на обществени поръчки за комуникационни кампании.

80 проекта влизат в надпреварата за BAPRA Bright Awards 2013

80 проекта на 20 агенции, 6 компании и сдружения се борят за призове в тазгодишното издание на BAPRA Bright Awards. Броят поставя абсол...

Друг приоритет на асоциацията е проектът „Гласът на бизнеса“, провокиран от съдържанието на новинарските емисии, което представя предимно негативно бизнеса в България. Проектът се осъществява съвместно с други бизнес и браншови организации и цели да популяризира Методическите указания на Съвета за електронни медии към Закона за радио и телевизия. Според СЕМ споменаването на търговски марки и КСО кампании не е нарушение на закона и не следва да се третира като „скрита реклама”. С популяризирането на указанията бихме искали да променим нагласата към бизнеса, като покажем социално-ангажираните проекти, които компаниите осъществяват, и инвестициите, които влагат в обществото ни.

Какви са отзивите, които получихте за българската PR индустрия от международното жури на конкурса?

През изминалите години от историята на конкурса колегите ни PR професионалисти от цял свят са давали много висока оценка за работата на експертите у нас. Смятам, че това е белег за зрялост на PR пазара в България.

В момента рекордният брой проекти в BAPRA Bright Awards 2013 се журира при пълна конфиденциалност и с нетърпение очакваме мнението на специалистите на 16 април, когато ще разберем кои са отличниците сред 80-те кампании. Начело на журито е Франсис Ингхам – изпълнителен директор на ICCO, глобалната организация, представляваща над 1500 агенции от 28 национални асоциации от целия свят. Джон Сандърс, регионалният президент на Fleishmann-Hillard за Европа, Средния Изток и Африка, и председателят на IPRA за 2013 г. Кристоф Жинисти също са част от оценяващите. Това са безспорно изявени имена на доказали се професионалисти в областта на PR-а и комуникациите.

С какво очаквате да се отличат победителите в Bright Awards тази година?

Българската асоциация на PR агенциите удължава срока за кандидатури за BAPRA Bright Awards 2013

Поради проявения голям интерес Българската асоциация на PR агенциите обяви удължаване на срока за набиране на проекти, които ще се боря...

С креативност, иновативност и работещи решения в крак с най-добрите световни практики в условия на ограничени бюджети. Всъщност, така е било и в предишните издания на конкурса. Лично за мен ще е интересно да видя как колегите са използвали социалните медии като комуникационни канали и какви интегрирани проекти са осъществили.

Интересна е новата конкурсна категория „Комуникационна кампания в публичния сектор“. Очаквам да видя кои са най-значимите кампании, реализирани по програми и проекти, финансирани от програми на ЕС. Много хора от бранша подценяват креативността в тези кампании и съм сигурен, че отличените ще ги опровергаят.

Какво не знаят хората за работата на един PR експерт?

Работата на PR професионалистите винаги е изглеждала много привлекателна, особено за онези, които не знаят точно с какво се занимаваме. Това, което остава скрито от хората, е, че зад една добре организирана и успешна кампания стоят часове неуморен труд, висока експертиза и професионални умения.

Какво определя успеха на една PR кампания?

Започва набирането на кандидатури за наградите BAPRA Bright Awards 2013

Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА) обяви 15 февруари за старт на набирането на проекти, които ще се борят за признание в чет...

Кампания за награда е тази, която носи в себе си силна идея, осъществена е с хъс и професионализъм, като всеки участник в нея вярва и работи за постигането на голямата цел. Успехът се определя от отговорното отношение към всеки детайл.

Какъв според Вас ще бъде PR-ът в България след 5 години и какъв бихте искал да бъде?

За мен най-силно открояващата се през последните години тенденция е осъществяването на все повече интегрирани комуникационни кампании. Вече не говорим за PR, а за комуникации, както говорим и за community management, що се отнася до социалните медии. Едно е сигурно – PR-ът и в България, и по света след 5 години няма да бъде това, което е сега, така както днес не е същият, какъвто е бил преди 5 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю