X
 
 

Ваня Стоева: Броят на браковете в Асеновград расте. За 20.02.20 г. ще са 5

1294 0
Ваня Стоева: Броят на браковете в Асеновград расте. За 20.02.20 г. ще са 5
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Една двойка ще сключи граждански брак в Асеновград на 14.02.20 г. А 5 ще си кажат "Да" на 20.02.20 г. От началото на 2020 г. вече 43 бъдещи младоженци са заявили желанието си с декларация да се оженят в периода на цялата година в Асеновград. Статистиката предостави на Actualno.com Ваня Стоева от Обредния дом в града. С нея си поговорихме дали все по-често хората се решават на тази крачка, или повече са тези, които предпочитат да живеят на съпружески начала. Попитахме я и дали двойките търсят повече традиционните варианти за женитва, или напротив - предпочитат нестандартните церемонии за сключване на граждански брак в Асеновград. Вижте подробности в следвщото интервю:

Коментарите "За" и "Против" брака стават все по-горещи в съвременния свят. Това дали да си женен/омъжена е личен избор. Но все пак, кажете ни какво е Вашето мнение по въпроса?

Памела Андерсън се раздели с мъжа си след 12 дни брак

Памела Андерсън се раздели със съпруга си - известния холивудски продуцент Джон Питърс, само 12 дни след сватбата им, предаде БГНЕС. З...

В Асеновград отчитаме увеличаване на двойките сключили граждански брак. През 2017 г. сключилите граждански брак двойки са били 353. През 2018 г. - 367, а през 2019 г. - 379. С направените промени в Семейния кодекс 01.10.2009 г. младите хора могат сами да избират дали да сключат брак или просто да живеят без такъв. Тези промени провокираха въпроси, които не бях си задавала преди. Но всъщност, от формата на сключване ли се определя същността на брака, или от отношението на младите един към друг. Ще се въздържа от генерални обобщения, но аз продължавам да вярвам, че младежите не са безотговорни и те най–добре знаят кога са готови за тази стъпка в живота си. Бракът е отговорен акт, който се базира преди всичко на любов, уважение, компромиси и бягство от рутината. А сватбената церенония трябва да бъде съчетание от традиции, обичаи и иновации.

Търсят ли двойките нестандартни места и начини за сключване на граждански брак?

Голяма част от младите хора предпочитат друг, различен за тях самите начин на провеждане на сватбеното тържество. И това е много хубаво, защото се бяга от клишето и от превръщането на един прекрасен празник просто в събитие. Сватбата е чудесен семеен празник и с разбиране трябва да се откликва на виждането на всяка една двойка и нейното желание как да бъде организиран важният ден, за да остане жив споменът дълго след това. При нас идват чудесни млади хора, заредени с оптимизъм, с много интересни идеи и предложения, за провеждане на техния празник, които те увличат. Тук е мястото да отбележа, че ние като длъжностни лица трябва стриктно да се придържаме към формата преднисана в закона, от една страна и да се съобразим с желанието на бъдещите младоженци, от друга. Единствената трудност е, че за получаване на перфектният вариант, трябва да се вземат впредвид много неща.

Първото важно нещо е сватбената агенцията, която организира тържеството на младоженците - доколко тя ще съумее да долови разбирането на двойката за сватбения ден. Защото има вероятност техният пазник да се превърне в такъв за техните родители, организатори, консултанти, които с намесата си са наложили друг вкус, различен от техния. Това са деликатни неща и трябва много да се внимава, защото това може да съсипе и сватбения ден на двойката. Много важна е и обстановката, където се провежда тържеството - как е украсено мястото на церемонията. Немаловажна е и ролята на диджея или оркестъра, нает за този ден. Разбира се, зависи и от длъжностното лице, което сключва гражданския брак. Но когато всичко това се извършва от добри професионалисти, положат се необходимите усилия и се работи в екип, резултат винаги има!

Колко са сключените граждански бракове от началото на 2020 г. в Асеновград и има ли интерес, от страна на младоженците, към по-специални дати, като 14-ти февруари или 20-ти февруари?

Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин

За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева е дошла млада жена от Мианмар*. Омъжилот...

За месецът, който отмина двойките сключили брак, са общо 26 на брой. А що се отнася до интерес към датите, за които ме питате - преценете сами: на 14.02.20 г. една двойка ще сключи брак при нас, а за 20.02.20 г. двойките са 5.

Независимо, че още е началото на 2020 г., кажете каква е статистиката относно заявилите желанието си да сключат брак в Асеновград, къде предпочитат да го направят и каква е приблизителната възраста на двойките?

От началото на тази година има постъпили заявления на 43 двойки, които желаят обред извън определената за целта зала. Други 26 бъдещи младоженци са заявили церемония в ритуалната зала на Асеновград. В последните години двойките вземат това отговорно решение да сключат брак след като имат професия, работа и може би затова приблизителната средна възраст на дамите е 25 г. - 28 г., а на господата 30 г. - 35 г.

Кажете ни, след толкова години в тази професия, позволихте ли на рутината да Ви превърне в чиновник?

Много е приятно усещането, когато вишдаш как всяка дума от словото отправено към младоженците се приема от тях и ги вълнува. В тези моменти между длъжностното лице, младоженците, кумовете и родителите за краткото време, през което тече церемонията, се изгражда особенна връзка и ние комуникираме по един невероятен начин. Всичко е в погледите ни, в жестовете ни и вълнението, което с всяка следваща секунда расте и расте... И тогава е много трудно да задържиш емоцията си, да овладееш гласа си, да успокоиш дишането си и да имаш сили да продължиш. Затова и всяка една сватба е много различна, независимо, че длъжностното лице е едно и също. И в този ред на мисли, сега в края на своя професионален път, мога да кажа, че съм много щастлив човек, защото имах работа, която обичам, и възможността да я практикувам толкова дълго.

2020 ще бъде най-добрата за брак от 50 години

Според Каролайн Фолкнър, най-известният астролог на Великобритания, звездите прогнозират, че 2020 г. ще бъде най-добра за тези, които р...

И накрая - какви думи бихте отправили към хората, които все още се колебаят дали да сключат брак, или да си живеят на семейни начала?

На хората, които все още се колебаят да вземат това отговорно и важно в живота решение - да създадат семейство, нека го направят без да се колебаят! Вярно е, че в годините на този дълъг преход ценностната ни система се промени много. Измениха се и приоритетите ни. Но що се отнася до брака - ценностите си остават едни и същи. За всички нас семейството е свято! Ние винаги ще имаме нуждата от емоционалната сила на българската традиция, която ни връща към нашите корени!

Actualno.com

Етикети: