X
 
 

Виктор Канзуров: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена

18113
Виктор Канзуров: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена
Снимка: Студио Actualno

Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със срокове, а с конкретни резултати. Това стана ясно след проведения Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Президентът на България Румен Радев беше категоричен, че правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори. Тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 г. и са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз.

Позицията на президента Радев и България е, че процеса на интеграция на РС Македония е в застой, защото след подписването на договора от 2017 г., страната-кандидат не направи необходимото за изпълнението на Договора за добросъседство. Освен това, от македонска страна не се дават и гаранции за изпълнение на поетите ангажименти.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани – а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход, беше отбелязано още в изявлението на българския президент.

Отношенията между двете страни остават в застой. Все пак от Actualno.com потърсихме за коментар по темата няколко експерти, които да изкажат мненията си по казуса. Вторият от тях е Виктор Канзуров, който е известен македонски журналист с българско самосъзнание.

Васил Василев: Проблемите ни с РС Македония най-вероятно ще се задълбочават

"Проблемите ни с Република Северна Македония най-вероятно ще се задълбочават. Простете ми черногледството, но от Скопие долитат все по-...

Как оценявате Консултативния съвет по национална сигурност по темата Северна Македония? Какво смятате за изказаната позиция на президента Радев след него?

Последният Консултативен съвет по национална сигурност по темата Република Северна Македония мина в знака на утвърдяване абсолютната власт на президента Румен Радев и беше вид метафорично маркиране с което той обозначи своята територия, показвайки на премиера Кирил Петков кой реално е алфа мъжкарят в страната. Беше отнета инициативата на Петков за бързо решаване на спора с РСМ, за което българския премиер даде срок от шест месеца.

Чисто практично, извън грубата намеса на президента в правомощията на изпълнителната власт, този КСНС се оказа ненужен и не е ясно какво са правили българските политици през тези шест часа заседание. Пред публичността КСНС трябваше да остави впечатление, че е препотвърдена Рамковата позиция на българското правителство оглавявано от ГЕРБ, от есента 2019 г., която тогава подкрепи и Народното събрание със своя Декларация. Това уж препотвърждаване на тази позиция беше нужно на Радев, защото по този начин, чрез неговото (на ниво на първосигнално впечатление) идентифициране с масовите нагласи по македонската тема в България, той успява засега да сложи в менгеме премиера Петков и да се дръпне от поетите им ангажименти пред някои фактори във връзка с отношенията с РСМ. Реномето на Радев трябва да е излъскано, на човек, който не е предател и е твърд защитник на българските национални интереси. Целта на КСНС беше Петков и всички в управлението да се подчинят на решенията на президента. А, Кирил Петков от новоучредената партия ПП (чийто патрон беше президента), е оставен сам да се обяснява на натискащите България международни и задокеански фактори.

Стана ясно, че македонският президент Стево Пендаровски ще приеме представителите на двете нерегистрирани в България организации - ОМО „Илинден“ Пирин и ОМО „Илинден“. Срещата е анонсирана по искане на двете организации. Какво очаквате от нея и провокация ли е това?

Това е директна последица от акцията на българския президент Румен Радев и неговото настояване за на този етап маловажното и доста рисково вкарване на етническите българи в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония. Най-силната опозиционна сила в РСМ, ДПМНЕ-Вальево, политически субект, който спечели последните местни избори в тази страна, не разбирайки или правейки се, че не разбира българската конституция, каза, че може да приеме промяна на Конституцията в тяхната държава само на основа на реципрочност. Тоест малкото число граждани, смятащи се за македонци по народност, като етническа общност да станат част от най-високия юридически акт на Република България. Смятам, че всеки е такъв за какъвто се чувства и трябва да има право на самоопределение. Но, едно е, че българската конституция не познава колективни права, а друго и изключително важно е това, че за омовци етническото македонство е идентичност, която през времената винаги е съществувала като нещо различно от българщината. От 50-те години, а по-ясно от 1963 г. българската образователна система не фалшифицира, не подменя българското народностно чувство на Гоце Делчев, Яне Сандански и на други революционери с произход от географска Македония. Въпреки това, омовци имат Гоце Делчев и Яне Сандански за небългари, дори и за антибългари. Ако искрено вярват в небългарскостта на Делчев и Сандански, това показва определени техни когнитивни способности или липса на такива, както и високо количество инат и екстремизъм. В първото му превъплъщение, при което ясно се виждаше и зависимостта от официални фактори на Република Македония, ОМО „Илинден“ имаше в програмата откъсване на Пиринска Македония от България. Президентът на РСМ Пендаровски още когато беше избран пролетта 2019 г., в първото негово интервю, което даде на българския журналист Коста Филипов, каза, намекна, че даването права на българите в неговата страна, тоест на тези, които зачитат правото на самоопределение на Гоце Делчев и Яне Сандански, разбира го като част от някаква реципрочност и договор, с който същи такива права - извън българския законов ред - трябва да имат в България и тези, които не зачитат правото на самоопределение на Делчев и Сандански. Срещата с омовци при Пендаровски произлиза от онзи начин на мислене и ниво на съзнание, от който произлизат амбициите и мотивите на Румен Радев да слага в менгеме Кирил Петков и да му показва кой е истинския господар на България. От срещата очаквам задълбочаване на конфликтността между България и РСМ.

Доцент Георги Георгиев от БАН не вярва, че ще допуснем РС Македония безусловно в ЕС

Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със срокове, а с конкретни резултати. Това стана ясно след проведения вчера Ко...

Очаквате ли промяна в българската позиция по „македонския въпрос“?

Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена. Историята, историческите фалшификации и подмяната на идентичността на възрожденците и революционерите от географска Македония, което се случва в РСМ, а е прародител на негативизма и омразата спрямо България и българите там, вече е сред маргиналните теми и искания на българската страна. Даже почти и въобще не съществува. Темата за историята по вербално насилствен път е снета. Вместо занимаване с темата за общата история като нещо приоритетно, българската позиция брутално е променена, с помощта и на обслужващите Румен Радев (казионни) български медии. Сега на първо място идва доста глуповатото на този етап искане за вкарване на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония, където те да бъдат споменавани покрай другите части от народи, които живеят и се споменават в най-високия правен акт на тази държава. Пропагандата в България представя това като някаква гаранция за равноправието на (иначе малобройните) българи в РСМ, сред които битуват разни посредници за паспорти и други членове на сдружения с по един или няколко хора, гладни за донации, за държавни заплати и работни места на основа на етнически квоти, а защо да не и депутатски и други подобни постове, след внедряване в някаква предизборна коалиция на някоя от най-силните партии и изтъргуване избираемо място на кандидатската листа. Такива българи или „българи“ с „равни права“ като хората от други народности, бивайки роби на собствените нагони и социални неудоволетворености, с ясна и основна цел за тяхно социално, класово, кариерно, финансово и имуществено издигане, са лесно уязвими и властите в Скопие могат да ги ползват като някакви бели, защитени мечки, които по всяко време може да се обърнат или някой да ги обърне срещу България, ако нагоните и зависимостите им налагат това.

Как протича общуването с македонските Ви колеги?

Няма почти никакво общуване, ако изключим Столе Наумов от радиото „Канал 77“ и Сеад Ризванович от ТВ „24“, които понякога ме пускат в ефир и тук таме интерес за моите позиции проявяват някоя колежка или колега от редакциите на албански език. Сега в медиите близки на управляващия т. нар. СДСМ има място за македонските българи, които са проводници на идеята за вкарване още на този етап на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ. Като че ли някакъв център е дал заповед това да бъде разменната монета с която, ако минат конституционните промени от този тип, за които се иска гласуване на две трети от депутатите в Скопие, нереформираната Република Северна Македония ще получи „зелена светлина“ от България за начало на предприсъединителни преговори на тс Европейския съюз.

Интервю на Тодор Беленски

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Русе: Ще правим буферен паркинг за ТИР-ове преди Дунав мост

Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш

Има ли финансов интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали" - аргументите на Десислава Христова (ВИДЕО)

Бившата шефка на "Автомагистрали" видя политическо задкулисие в освобождаването й (ВИДЕО)

Васил Симов: Пандемията стъписа бизнеса и доведе до поскъпване на стоките (ВИДЕО)

Политически анализатор с идеи за справяне с демографската катастрофа

Българската позиция за РС Македония - разнобой в мненията на експертите

Доцент Георги Георгиев от БАН не вярва, че ще допуснем РС Македония безусловно в ЕС

За меланома, генетичните особености, рисковете и решенията - говори проф. д-р Георги Чернев

Планът за възстановяване и влизането в еврозоната са път към пълна зависимост, смята Григор Сарийски (ВИДЕО)

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Кой има имен ден днес, 21 януари
Кой има имен ден днес, 21 януари

На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят името Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит и прозводните им. Най-оригиналните...

Последно в Актуално