Жалби за нарушения на изборния процес - всички се оплакват

3686
Жалби за нарушения на изборния процес - всички се оплакват

Измина повече от половината изборен ден, а сигналите за нарушения на изборния процес продължават да се трупат.

Досега в ЦИК са получени 82 жалби, но от комисията уверяват, че сериозен сигнал няма. Въпреки това оплаквания има от всякакви цветове. А отделно сайтовете на ЦИК, на МВР, СДВР и ГРАО се зареждат много трудно. Затова и няма обобщена информация за избирателната активност. Има ясни данни за София - 18,5% за местните избори и 13,4% за референдума.

Първанов: Надявам се хората да гласуват с разума си

Гласувах за това да имаме силни кметове, добре подготвени професионалисти, хора с характер и воля, с опит и, в крайна сметка, добри упр...

Междувременно от ЦИК посочиха, че по казуса с Бойко Борисов, който директно си каза за кого е гласувал в София, ще има решение в срок от 24 часа.

Сигналите - във всички цветове

Множество граждани сигнализираха в щаба на БСП във Велико Търново за проблеми с хартията, върху която се отпечатани бюлетините за местния вот, предаде БГНЕС.

„Тя като индиго оставя отпечатък от произведения вот“, казаха граждани. Така, ако гласоподавателят държи двете бюлетини една върху друга и постави Х за вота си, той се отбелязва и върху долната. „Това е предпоставка за обявяване на втората бюлетина като невалидна, защото се съдържат нерегламентирани знаци върху нея“, коментираха юристи.

Щабът на БСП подаде сигнал към Общинската избирателна комисия за решение по казуса, съобщиха от партийния пресцентър.

Румен Петков: Гласувах за по-доброто бъдеще на София

Подадох своя вот за по-доброто бъдеще на София и с убедеността, че всички трябва да участват в гласуването със съзнанието, че четирите ...

В секция в Красно село пък при упражняване на вот от страна на кандидат-кмета на "Зелените" Веселин Кирев не са подпечатани две от четирите пуснати бюлетини. Кирев се е оплакал, но отговорните лица му казали, че при преброяването бюлетините щели да бъдат подпечатани!

Щабът на Местната коалиция "Плевен може - Плевен побеждава", от която част е Реформаторският блок, изпрати жалби до ОИК и прокуратурата в Плевен за тежки нарушения в секциите в село Буковлък.

В жалбите са описани случаи на нарушения в секциите в ОУ "Кирил и Методий", където се разгръщат бюлетините, раздават се бюлетини с предварително отбелязан № 10, дават се бюлетини без номера с цел по-късно да се подменят, придружават се гласоподавателите в тъмната стаичка.

В секциите многократно е канстатирано присъствието на народния представител от ГЕРБ Владислав Николов, както и се констатира присъствието на кандидата за общински съветник Методи Петков от ДПС, водач на листата, се казва още в жалбата на местната коалиция.

 

Местан: Изборите са празник и тържество на демокрацията

"Изборите са празник и тържество на демокрацията. Изборите имат смисъл само, ако се гласува. Затова призивът ми е да се гласува по съве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com