Коалиците и инициативните комитети се мотаят с отчетите за местния вот

4833
Коалиците и инициативните комитети се мотаят с отчетите за местния вот
Снимка: БГНЕС

На 1 декември изтича срокът за подаване в Сметната палата на отчети за направените разходи на партиите и коалициите, участвали на местните избори. По отношение на контрола на похарченото за националния референдум, одитният орган няма правомощия, предаде БГНЕС.

От 71 партии, които участваха на местните избори, 56 вече са подали отчети, включително и парламентарно представените, съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Трите коалиции, които участваха на местния вот са подали своите отчети в Сметната палата.

На първа инстанция масово местните избори не се касират

Поголовното обжалване на резултатите от местните избори заради преправяне и манипулации на секционни протоколи и за неотчитане на префе...

Проблемът е с коалициите и инициативните комитети – от 425 коалиции 204 са подали документи към момента. А от инициативните комитети, от 528 , само 196 са подали своите отчети, обясни пред БНР Цветков. Според него документите могат да бъдат изпратени и по пощата, затова трябва да се изчака няколко дни, за да се знае какви са резултатите в крайна сметка.

Изборният кодекс предвижда, че ако не бъде предаден отчет в посочения срок, глобата е от 2 до 10 хиляди лева.

Средствата, изхарчени за националния референдум, не може да бъдат обект на проверка от Сметната палата. Изборният кодекс дава правомощия на държавния одитен орган да прави проверки само по неговите текстове. По отношение на референдума ние нямаме никакви правомощия, поясни Цветков, като призна, че не знае кой е органът, който контролира средствата за референдум. Ние неколкократно сме изразявали становище, че Сметната палата няма никаква връзка по контрола на тези, които са извършвали информационно-разяснителна кампания за референдума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com