ГЕРБ е готов с предложения за електронното гласуване

5329
ГЕРБ е готов с предложения за електронното гласуване
Снимка: Thinkstock

Промени в Изборния кодекс, които ще урегулират електронното гласуване, се готви да внесе ГЕРБ в парламента. Това заяви пред в. "Сега" председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Според Кирилов текстовете обединяват идеи от предишни законопроекти. Така сега управляващите се връщат към текст, който ГЕРБ предлагаше и по времето на кабинета "Орешарски", за да може поне българите в чужбина да могат да гласуват чрез интернет. Идеята е избирателят да получава 14-цифрен код за достъп и да гласува, след като въведе единния си граждански номер (ЕГН). За да упражнят правото си на е-вот, българите зад граница ще могат да се регистрират на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ще остане и вариантът за пускане на книжни бюлетини на място в секциите, отворени в чужбина.

ЕП иска вот от дистанция за евроизборите

Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват онлайн или по пощата на изборите за Европейски парламент. Освен т...

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров пък ще предложат на парламентарната си група да търси консенсус с ГЕРБ и АБВ за изготвяне на съвместен проект за електронното гласуване. Те се надяват да бъде постигнато съгласие до Нова година и след това да се формира работна група, която за шест месеца да изготви промените в Изборния кодекс за електронното гласуване. Припомняме, че Реформаторите вече внесоха законопроект, но го изтеглиха заради несъвършенства в предложенията.

Резултатите от референдума за електронното гласуване не бяха достатъчни допитването да стане задължително. Но те задължават Народното събрание да вземе решение по въпроса в рамките на три месеца след обявяването на резултатите от ЦИК. Това означава, че най-късно в началото на идната година депутатите трябва да се произнесат и да направят съответните законодателни промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com