По-малко от 17% от партиите са си подали отчета за местния вот и референдума

4944
По-малко от 17% от партиите са си подали отчета за местния вот и референдума
Снимка: БГНЕС

Утре, 24 ноември, изтича срокът, в който лицата, които представляват партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в изборите за общински съветници и кметове, трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.

До днес едва 12 от общо 71 партии, участвали в изборите, са подали отчети. Нито една коалиция от трите регистрирани в ЦИК не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420 местни коалиции, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите.

ДСБ-Варна не иска съюз с ГЕРБ на местно ниво, въпреки Радан Кънев

Твърд характер показа варненската структура на ДСБ на проведеното в края на миналата седмица заседание, коментира в. "Сега". На заседа...

Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представляващите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са „нулеви“, т. е. няма приходи и разходи за отчитане от предизборната кампания. В противен случай, съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Отчетът трябва да е придружен с извлечение от банковата сметка, регистрирана за предизборната кампания на политическия субект, по която следва да постъпват приходите и да се отчитат разходите за кампанията. Към отчета се прилагат декларации за произход на средствата, ако дарението от едно лице надхвърля една минимална заплата, както и декларации за собственост на безвъзмездно предоставените вещи. Средствата на кандидата или на член на инициативния комитет за предизборната кампания се отчитат в отчета на партията, коалицията или инициативния комитет. Към отчета се прилагат и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална работна заплата.

Сметната палата е публикувала указания за изготвяне на отчетите на интернет страницата си в раздел „Контрол-избори“, подраздел „Отчитане на предизборната кампания“. Утвърдените от Сметната палата образци на отчети са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) на адрес: erik.bulnao.government.bg (или влизане от страницата на Сметната палата, банера вляво) в меню ”Подаване на документи”.

Отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне, се смята за неподаден.

Дончев: Имаше абсолютна неграмотност на членовете на избирателните комисии

По време на местните избори от 25 октомври се е видяла абсолютната неграмотност на членовете на избирателните комисии. Това посочи днес...

Сметната палата ще публикува  отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети до 15 дни след изтичането на срока за представянето им. След това Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в изборите (политически партии, коалиции от политически партии, местни коалиции и инициативни комитети), когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com