Бонка Василева, ДСБ: Кампания очи в очи

7116
Бонка Василева, ДСБ: Кампания очи в очи
Снимка: Actualno.com

Бонка Василева е народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” от 25 МИР-София. Тя е заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Член е на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. 

Преди това е заместник-кмет на район “Оборище“. Тя е председател на ДСБ - София. Участва активно в кампаниите за спиране на кариерите в Локорско и Кремиковци през 2017 г. , активен член е на гражданското сдружение “Банкя”. Представяме ви интервю с Бонка Василева преди началото на предизборната кампания за изборите през октомври.

Как влиза ДСБ София в предстоящите избори?

Готова. Това е краткият отговор. Дългият отговор е ДСБ София, заедно другите партньори от коалицията на Демократична България на предстоящите избори на 2 октомври ще получи сериозна подкрепа от софиянци, защото те определено ще се доверят на разума си. Кандидатите на Демократична България са хора с биографии, с опит, почтени, имат съответната експертиза. Това са едни от най-силните листи.

Какви са основните приоритети на програмата на Демократична България?

До няколко дни програмата ще бъде публикувана. От предишните три кампании имаме подробно разписани програми и нашите основни каузи са описани там. Първата кампания, която стартирахме, беше една програма, след това направихме подобрение по програмата, защото винаги това се прави на всички избори. До няколко дни ще бъде представена нашата нова програма. Ще влязат някой нови неща, които са специфики спрямо войната в Украйна, но ще открият и старите ни каузи, които до ден днешен, от ден едно се борим за тяхното постигане. Това са съдебната реформа, влизане в Шенген и банков съюз, диверсификацията на енергийните носители и намаляване на адимнистративната и бюрократична тежест за малкия и среден бизнес - пример за това е прагът на ДДС ставката. Съответно, моите няколко цели са: промяна на законодателството в областта на културата и паметниците на културата. За София, специално за мен, са важни недвижимите паметници на културата - старите къщи, които малко по-малко изчезват и адекватно и пълноценно използване на минералната ни вода. Имаме разработени мини програми по тези теми, които ще се представят в кампанията.

Каква зима ни очаква в София?

Надявам се топла. Една трета от общото потребление на газ в България се използва от Топлофикация София. Тук големият въпрос е дали ще има газ и се надявам да има газ, което е въпрос на политическа воля и експертни решения. Дали има достатъчно количество на добра цена, защото знаете, че всичко опира до това как ще договорят зимата ни. Надявам се да се стигне. Ние сме много фиксирани в тази тема.

С ремонтите - до каква степен са Ви приоритет?

Бонка Василева: Често маскират незаконното строителство като „текущ ремонт“

Корупцията съществува на много нива, каза в Студио Actualno Бонка Василева, народен представител от „Демократична българия&ldquo...

Бонка Василева, ДСБ София: За София е локална тема. Тема, за която много не съм оптимисти. Вие виждате какво се случва в всеки един грандиозно обявен ремонт на г-жа Фандъкова. Той се забави първо във времето, после качеството е проблемно. Ремонтът на подлеза на тунела на Люлин - съм много притеснена. Сега започва учебната година, хората започват да се връщат от почивки. Много съм притеснена как ще бъде менажират транспорта. Дали пак няма да се превърне в едно голямо препятствие за хората, за софиянци, и да им губи не само време, но и средства в задръстване и чакане в пиковите часове.

Очаквате ли на следващите парламентарни избори да има малко по-висока избирателна активност? По какъв начин предизборните кампании могат да повишат този интерес да се иде до урната?

За съжаление, не съм оптимист за енергията на хората. Това е прецедент, това са четвърти парламентарни избори и хората са доста демотивирани в това да се доверят и пак да отидат до урните да гласуват. Но вярвам че, този път ще е за последно. Трябва да не действаме емоционално, а да се доверят хората на разума си. Както гласи и нашият слоган. Да отидат да гласуват за правилните хора, които ще свършат работа, защото това е големият проблем - трябва да се доверят, трябва да дадат шанс да има правителство и работещ парламент, защото предстои гласуване на бюджета. Това е много важно, а бюджетът се гласува от редовно правителство. Гласуването на бюджета ще реши проблемите, които се пораждат от инфлация, от войната, която е до границите ни. С гласуването му ще успеем по някакъв начин да тушираме социалното напрежение, което ще се породи от растящите цени, както в енергийните носители, така и на растящите цени.

Оптимист ли сте за следващото правителство? Ще имате ли необходимото мнозинство?

Надявам се да имаме необходимото мнозинство, много е важно как ще си свършим ние работата в тази кампания, с какви послания ще излезем. Смятам, че този път посланията от телевизора и от флаерите няма да са работещи, а трябва да сме до хората. Кампанията трябва да бъде сред хората, защото доверието така се гради. Кампания очи в очи, а не някъде някой да напише нещо и да го пусне. Надявам се да има едно реформаторско мнозинство, което да продължи поставените реформи от краткото правителство на коалицията. Без работещ парламент, а ние все пак сме Парламентарна Република, нищо няма да се случи добро за България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022