Кирил Петков и Асен Василев за България, каквато беше и каквато може да бъде след 2-и октомври 


1592
Кирил Петков и Асен Василев за България, каквато беше и каквато може да бъде след 2-и октомври 

Снимка: Продължаваме промяната

Кирил Петков и Асен Василев участваха в откровен разговор за важните теми и състояние на българския политически живот и визията им за развитие на България. В него те разбиват митовете на пропагандата машина, която беше впрегната срещу тях и Промяната. 
По време на националната обиколка на Промяната, в която двамата обиколиха над 100 български града, в открити разговори с хората те адресираха темите, които най-много вълнуват всекидневието им - пенсиите, газа, цените и инфлацията, корупцията и кражбите, новите магистрали и мостове на Дунав, енергийната независимост и по-високите доходи.

В провелия се вчера разговор те повдигнаха завесата за последните дни на правителството, за истинското лице на политиката в България, за мечтата им как може да изглежда България след няколко години, ако си позволи да направи решителни стъпки към промяната.

Какво всъщност бе промяната, която направи кабинетът Петков?

Кирил Петков: За нас промяната е спиране на паричните потоци към едни хора, които са свикнали да източват държавата последните 30 години. Тези хора имат ресурси, тези хора са свикнали да живеят с висок стандарт на живот. Тези хора имат една цяла армия от консултанти, адвокати, които също се хранят от това нещо. И ние изведнъж се появяваме и казваме – тези павета не ни харесват, не обичаме така да се строят незаконно магистрали, пускаме ви ДНСК да провери дали ви е качествен ремонтът преди да ви платим и искаме 7-годишна гаранция. Проверяваме как са се харчили средствата по европроектите, виждаме, че сте правили злоупотреби… хайде да приключим с всичко това и да направим Промяната.

Какво се случи в дните преди падането на правителството и къде се крие истинската политика в България?

Кирил Петков: Дойдоха едни т.нар “политически брокери” и казаха: “Ако си затворите очите за енергетиката, ние мислим, че можем да докараме утре с 6 депутата по-малко от ДПС.” Ние казахме - “Не.”. Имахме такива предложения и за съдебната система, както и за конкретни суми от “бизнес ориентирани” депутати. Когато отказваме, помислиха, че сме луди или че сме аматьори. Ние показахме, че не сме поредните маркетингови политици, които обещават неща, а задкулисно се договарят за т.нар “политическа стабилност”.

Какво се случи с България през последните 30 години?

Асен Василев: Най-големият проблем за тези 30 години е, че едни кукловоди издигнаха борци и престъпници за елит на страната и изгониха всички хора, които искат да работят честно. А тези, които не успяха да изгонят, смачкаха. Затова в момента сме една от най-нещастните държави в света, въпреки че не сме една от най-бедните.

За пропагандата, че кабинетът “Петков” е бил про-американско правителство

Асен Василев: Ние сме про-българско правителство, а не про-американско. Имаше огромен натиск да управляваме с ГЕРБ заради уж общите ни евроатлантически ценности. Но ние казахме: “Решенията за България се вземат във България”. Не взимаме решения под диктат и който иска да си прави евроатлантическа коалиция, ще си я прави без нас.

Мечтата за променена България

„Продължаваме промяната“ с 240 членове в секционните избирателни комисии в Турция

Над 240 свои членове изпраща „Продължаваме промяната“ в рекордните 166 секции в Турция тази година. Те са позиционирани в н...

Асен Василев: България ще бъде наистина променена, когато българите са щастливи да живеят в България и когато се обаждат на приятелите си в чужбина и им казват - “Защо не се върнеш, знаеш ли колко е хубаво тука?”. И то не хубаво за мен, а хубаво за всички.

Кирил Петков: Българите да имат един хубав стандарт, който да ни дава баланс между свобода и приятно изкарване, хубаво време и добри доходи, които да позволяват този хубав живот. За да можем да се радваме на всички богатства, които България има на едно малко място, трябва да имаме достатъчно добра икономика, достатъчно добри доходи, достатъчно справедлива система и тогава България ще бъде наистина едно райско кътче в Европа. И съм сигурен, че дори най-проспериращите части на Европа ще ни завиждат.

Асен Василев: Аз имам един въпрос към Костадин Костадинов, който много се е загрижил за българщината. Хайде да седнем и да помислим. “Аз обиколих близо 70 града за тази кампания. Не видях паметник на Хан Крум, на Хан Тервел, на Хан Аспарук, не видях паметник на Борис, на Симеон. България е била Велика сила по времето на тези владетели. Цяла Европа се е съобразявала с нас. Римската империя, Византийската, е имала договор и ни е плащала репарации на нас по времето на тези владетели. Ние трябва наистина да уважаваме историята си, да си построим паметници на владетелите, да си разкажем истинската история и защо тези владетели са били велики и как са се грижили за българския интерес. Как са отстоявал независимостта на България? Това е истинската българщина, а не да веем знамена на чужда държава. Към г-н Костадинов – хайде да се хванем и от партийните субсидии да издигнем паметник на поне един от нашите владетели от Първата българска държава.

Хората са лъгани, но няма нужда да останем заложници на миналото

Кирил Петков: Ние не сме някакъв народ от много лоши хора, които просто си нямат доверие. Истината е, че този народ е много лъган последните 30 години. Направихме нечувана за последните 30 години коалиция между БСП и Демократична България и ето – съединението може да прави силата, когато са се обединили хора с обща кауза за развитието на държавата, а не за развитието на тях самите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022