Българин се готви за исторически дълго плуване в Черно море

12160
Българин се готви за исторически дълго плуване в Черно море
Снимка: iStock/Guliver

Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията на най-големия Български залив, а именно Бургаският. В цялата история на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящият момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито реализиран успешен такъв.

Тъй като Бургаският залив е един от забележителните географски обекти на Република България и град Бургас, покоряването му ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Лято е - кои са опасностите за децата край водоемите

Лятото е в разгара си и мнозина отиват да се разхладят край морето, реките или басейните. Тези места обаче не са безопасни, припомня ai...

Самото преплуване ще бъде извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна федерация) и на LEN (Европейската плувна лига). Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания да бъдат известни точните географски граници на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. Тъй като до този момент няма официална информация за точните географски граници на Бургаският залив, организаторите на плуването са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). След получен официален отговор става ясно, че разстоянието е точно 44 километра и 702 метра. Северният край е нос Емине, а южният е Маслен нос до Созопол, пише БГНЕС.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него държави. Най-дългите маратони в Черно море са се провеждали на територията на държавите от бившия Съветски съюз, до 1984 година и са били с дължина 30 км.

"Тренирам повече от една година за издръжливост и вече съм на финалната права, както се казва. Последно изплувах 35 километра в морето и се чувствам добре. Всеки ден тренирам в Бургас и получавам адски много подкрепа от всички за своето начинание. Искам да съм първият, който ще го направи. Ще бъде адски тежко и уморително, но няма да се откажа. Голяма подкрепа получих и от легендата Петър Стойчев, който с часове ми даваше указания и препоръки как да плувам през цялото време. Безценни съвети! На лодката ще бъдат задължителните лица като капитан, спасител и медицински екип, също така и международен съдия, акредитиран към Българската Федерация по плувни спортове, както и представител на Община Бургас. Личният ми треньор и специален медиен екип, който ще заснеме цялото плуване. Специално искам да благодаря за подкрепата на кмета на Бургас Димитър Николов и ръководството на общината за огромната подкрепа, която ми оказват", сподели Цанко Цанков - човекът, който се готви за рекорда.

31-годишният плувец е добре познато име в средите, като той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен световен вицешампион по плуване за ветерани. Сертифициран Майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил) .

Младеж от Русе с голямо сърце ще плува благотворително в страната

Русенецът Теодор Цветков отново отправя предизвикателство към физическите си и духовни сили, в името на нова благотворителна инициатива...

Цанко Цанков се нарежда под номер 3 във вечната ранглиста на 100 метра съчетано плуване, като преди него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Историческото преплуване на Бургаския залив е планирано да бъде в периода 16-18 юли, като точния ден ще бъде определен след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com