Държавата дава по 2 лева на дете годишно, за да може да прави превъртания като президента

4456
Държавата дава по 2 лева на дете годишно, за да може да прави превъртания като президента
Снимка: Наташа Манева/Marica.bg

През тази седмица физическата форма се превърна в основна тема за българското общество, след като президентът Румен Радев направи без да се замисля коремно превъртане с костюм.

Знайни и не толкова знайни политици и коментатори решиха да се упражняват по темата, като Светльо Витков също направи коремно превъртане и предизвика военния министър Красимир Каракачанов да хване висилката. Но докато "през смях" темата се върти в общественото пространство, Министерският съвет публикува проект за изменение на минималните диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Става въпрос за пари, които се осигуряват за физическо възпитание от държавния бюджет и от бюджетите на общините за деца в предучилищните детски заведения, ученици в основните и средните училища, както и студенти във висшите училища.

Спортният министър поиска учители по физическо от първи до четвърти клас

"Ако не успеем да върнем авторитета на физическото възпитание в училищата и ВУЗ-овете, сме обречени на крах. Всички възлагат надежди за...

Съгласно проекта, на децата в държавните и общинските детски градини и в подготвителните групи в държавните и общинските училища се отделят по 2 лв. на дете за бюджетна година. За учениците в държавните и общинските училища в дневна форма на обучение са предвидени по 3 лв. на ученик за бюджетна година. За курсантите сумата за бюджетната година е същата – по 3 лв. на човек.

Припомняме, че за Зимната олимпиада в Пьонгчанг България отдели 50 млн. лева и не успя да спечели нито един медал. А за последните Летни олимпийски игри – в Рио, давахме по 250 000 лева за златен медал, но не взехме нито един! За сребърен медал се даваха по 200 000 лева, а взехме един – на Мирела Демирева, а за бронз – 150 000 лева. От Рио взехме и бронз – на Елица Янкова в борбата.

До 1 март на съответната година, директорите в учебните заведения и студентските съвети в съответните ВУЗ-ове трябва да са изготвили планове за действие по отношение на физическото възпитание - т.е. какво ще правят с по 2-3 лева на година, за да може децата, учениците, студентите и курсантите да изпълняват максимата "здрав дух в здраво тяло".

Действителността в София

Кралев: Часовете по физическо трябва да се увеличат

Спортният министър Красен Кралев се срещна днес с европейския комисар за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Навр...

Днес, 15 март, на ниво Столичен общински съвет беше приет Годишния план на програмата за ремонт на спортната инфраструктура за 2018 година. Само 9 училища от общо 180 ще получат средства, за да бъдат ремонтирани физкултурните им салони. Общата сума, която Столична община отпуска за избраните 9 училища, е 175 000 лева. "Затова и ремонтите, които ще бъдат направени, ще бъдат козметични - циклене на паркета, боядисване и т.н. А на едно от тези училища - 21-о в "Лозенец" не му е правен ремонт от 1960 година", коментира общинският съветник от БСП Николай Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт