RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

1176
RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март
Снимка: RADAR festival beyond

Варненският RADAR festival beyond music ще представи своето първо сателитно издание на 25-ти и 26-ти март в Sofia Live Club. Създаден през 2013г. във Варна, Фестивал RADAR продължава вече 10 години да улавя пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и различни форми на изкуство – театър, танц, поезия, визуални изкуства, нови технологии. Фестивал RADAR се превърна в разпознаваемо пространство за зареждаща, неочаквана среща с една различна естетика в страната.

На сцената на Sofia Live Club, 11 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Франция ще предизвикат екстравагантни музикални честоти в общо шест концерта с начален час 20ч.

На 25-ти март, германският барабанист Йенс Дюпе ще открие RADAR’10 с последния си солов проект EGO-D, в който представя собствени композиции и звукови пейзажи, аранжирани за барабани, пиано и електроника.

Jens Düppe - egoD  // live at Tempel Karlsruhe (stream)

Фестивалната вечер ще продължи да ни пренася в непознато пространство на джазови импровизации, неокласически минимализъм и даун-темпо електроника с представяне на новия албум на електронния продуцент Иван Шопов и джаз пианиста и композитор Димитър Бодуров. Transcendence или Пренасяне - е вторият албум на дуото, който ще бъде издаден през март 2023 г.

Специално за концерта, Венелина и Андрей Катански от студио micronavt заснемат видеа заснети под микроскоп, създавайки неземни картини, които резонират с емоцията и динамиката на музиката и допълват това аудио-визуално преживяване.

Последният акт от първата фестивална вечер ще представят аудио-визуалното дуо Стефан Христов и Анна Бачева познати като Студио Отайка. Базирани в Париж, те изследват границите и допирните точки на визуалните и звукови измерения. В техния проект CHROMATIC COÏNCIDENCES те ползват музикални аналогии и визуални съвпадения и изграждат полупредвидима вселена, в която интензивно живее разширеното въображение на цифровото.

Уникалния и многостранен проект Multiverse на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт ще открие втората вечер на 26-ти март. Дуото ще прескочи всякакви музикални граници на джаз, груув и електроника.

Следва алтернативното електронно дуо Desperate Daughters с уникалнa ъндърграунд звучност, наподобяваща мрачен и хипнотизиращ саундтрак. Групата работи дистанционно между София и Амстердам, a през 2021 г. са сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи. Издават дебютния си албум Analogue Girls през 2022-ра. Дуото черпи вдъхновение от разнообразни жанрове като джаз, водевил и електронна музика.

Desperate Daughters - Mirror live @ Music Elevator 2021

Сателитно издание на RADAR’10 ще закрие български звуков артист Климент Дичев, познат със своите прогресив, техно, ембиънт, idm, и дръменбейс сетове.

В неговия акт ще си партнира с базирания в София, интердисциплинарен артист от Швеция, Филип Якобсон – Zurdoid, експериментиращ с органичните текстури, хаосът и математическите форми в природата и всичко заобикалящо ни.

Научете повече за фестивалната програмата на radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Билети могат да бъдат закупени онлайн през официалния сайт на фестивала. Гостите на сателитното издание на RADAR’10 ще имат възможност да избират между еднодневни билети и билети за целия фестивал.

Проектът се осъществява от Фондация СИДЕЯ с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" в партньорство със Sofia Live Club и с медийното сътрудничество с ВИЖ!София и Джаз ФМ.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...