В Пазарджик е обявено частично бедствено положение

15598
В Пазарджик е обявено частично бедствено положение
Снимка: ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

Кметът на Пазарджик Тодор Попов обявява частично бедствено положение за територията, където р. Тополница се влива в р. Марица и създава опасност от заливане на помпени станции, захранващи част от града и околни села.

Това обяви самият Попов на извънредна пресконференция, в която участваха още областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, директорът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Иван Панайотов и директорът на "В и К в ликвидация"- Пазарджик Сергей Стойнов.

Пазарджик пред бедствено положение, Марица скъса дига

Река Марица скъса дига при Пазарджик и заплашва да залее помпените станции. Градът е пред бедствено положение. Без вода могат да остана...

От днес е задействан Общинският план за бедствия и аварии, за да бъде решен проблемът с рушенето на част от брега на р. Марица в участъка, където се влива р. Тополница. Поради сериозността на проблема, дейностите по укрепване на брега ще бъдат извършени със средства на общината, информира БТА. 

Това е частично решение, за да се спре на пръво време ерозията на брега, каза още Попов. По първоначални изчисления сумата, която ще бъде похарчена, е около 200 000 лева.

След като приключим с този етап, ще търсим възможности за връщане на парите от централния бюджет, тъй като въпросната територия е държавна собственост, посочи кметът. Той отбеляза, че очаква проблемът да бъде решен в рамките на 20 дни и призова да не се внася напрежение сред гражданите.

Дългосрочното решение е изграждане на защитна дига. За целта през следващата година ще бъде изработен такъв проект.

Пазарджик иска "частично бедствено положение" заради Марица

Заради опасност от река Марица, ВиК - Пазарджик поиска от областния управител и кмета на града да обявят "частично бедствено положение"...

Областният управител Иван Йорданов посочи, че законът предвижда възможности за обявяване на частично бедствено положение, което касае определени части от територията на дадена община. Той благодари на кмета Попов за проявената отговорност и навременната реакция, за да се избегне опсността от заливане на помпените станции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com