Напрежение заради кариерата над Белащица

2902
Напрежение заради кариерата над Белащица
Снимка: Божилова

Спешна инспекция на кариерата над село Белащица бе насрочена в ранния следобед, след като днес протестиращите от пет родопски села застанаха пред сградата на община "Родопи" в Пловдив, а към протеста се присъедини и Мая Манолова.

От 60 години Родопите над село Белащица са поле на кариера, която е превърнала склона на планината в една огромна дупка, а инвестиционните намерения на концесионера "Холсим" визират разширяване с още 50 дка и още 15 години експлоатация. Няколко пъти вече жителите на Белащица и на съседните села правиха протестни шествия срещу кариерата, която причинява висока запрашеност, унищожава природата, застрашава извори на вода, а ефектът на замърсяването стига и до Пловдив, но диалогът между инициативния комитет и институциите все така прилича на прехвърляне на топка. Днес протестиращи застанаха с исканията си за спиране на концесията пред сградата на община "Родопи" в Пловдив, за да бъдат чути за пореден път. От среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова е станало ясно, че позицията на кмета на общината е съществена за всяка концесия, защото дори всички други институции да са одобрили намерението, негова е последната дума. В предизборната си програма кметът на община Родопи Павел Михайлов се обяви за спиране на кариерата, но и днес каза, че идеята му е за референдум, а протестиращите не искат това. Те настояват той да излезе с писмено становище, в което да заяви ясно позицията си срещу кариерата.

Областният управител Дани Каназирева подкрепи протестиращите и каза, че от няколко дни нейният екип подробно проучва и договора за концесията на "Холсим", и инвестиционните им намерения за разширяване и удължаване на срока и по законен път ще атакува институциите в полза на хората. Към протестиращите се присъедини и Мая Манолова, чийто екип също е проверил договора за концесия. Тя твърди, че освен изплащането на концесионните такси, "Холсим" не спазва другите условия. 

Адвокат Снежана Стефанова, представител на протестиращите, представи пет предложения, чиято крайна цел е да направи невъзможна нова концесия и да доведе до прекратяване на действащата. Те включват присъединяване на новите постройки, последните от които са само на 800 м от кариерата, в градоустройствения план на селото, обявяване на района за отдих и туризъм и защитата му в екологичен план. 

На няколко от плакатите, издигнати от протестиращите, се призовава премиера Бойко Борисов да се намеси пряко и да спре кариерата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com