Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдивски села на протест срещу кариера

18 юни 2024, 08:29 часа • 1102 прочитания

Жители на пловдивски села недоволстват срещу инвестиционно предложение за създаването на кариери за добив на гнайсошисти в Храбрино. Засега обезпокоените хора събират протестни подписки, но са готови за блокада на пътища и живи вериги, ако започне взривяване на скали до селата им.

"Няма да спрем с протестите. Кметът застава зад нас. Ще направим комитет, който ще се бори с това безумие”, обясни протестиращата Стефка Диманова в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Село плаши с протест заради прах от ТЕЦ "Бобов дол"

Хората споделят, че се притесняват най-вече да не бъде замърсена водата.

"Това инвестиционно решение е абсурдно. Вече съм подписал отрицателно становище, което ще входирам в РИОСВ. Може да се замърси питейната вода, тъй като концесионната площ попада в санитарно-охранителна зона 2 на реката. Оттам отпадните води могат да навлязат във водоизточника. Ще се изсичат и гори", поясни кметът на община Родопи Павел Михайлов.

По думите на инвеститора още през 2014 г. е сключен договор с Министерството на икономиката и енергетиката за добив на гнайс за 35 години. Кариерата, по думите му, няма да застрашава живота и здравето на хората. Ще работи съгласно всички законови изисквания. Инвеститорът допълни, че няма да има взривни дейности. Добивът на каменни плочи ще се добива на ръка и с багери.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес