Проверяват качеството на водата в Калофер

1835
Проверяват качеството на водата в Калофер
Снимка: iStock/Guliver

ВАП възлага проверка за качеството на водата в гр. Калофер на министъра на здравеопазването и министъра на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от прокуратурата.

В изпълнение на конституционно закрепените си правомощия, по реда на чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за спазване на нормативните актове, регламентиращи управлението и контрола на водоснабдяването с питейно-битови цели, Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка за качеството на водата в гр. Калофер на министъра на здравеопазването и на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

ВиК Пловдив посочи причината да няма редовно вода в Калофер

Засушаването е причината за проблемите с водата в Калофер. Това е основното заключение, което се набива на очи от прессъобщение на ВиК ...

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите за некачествена питейна вода в питейния водопровод на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Пловдив, собственост на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството, снабдяващ жителите на гр. Калофер. В информацията, цитирана от медиите, се споменава, че има непрекъснато въвеждане на воден режим в града, гражданите недоволстват, че водата е с опасно за здравето качество; че от чешмите тече кал или въобще не тече вода. Твърди се, че проблемът продължава от години и държавата не е предприела нищо за решаването му.

Възложената проверката следва да изясни обстоятелствата и предпоставките, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в гр. Калофер, както и такива, които имат значение за правилното решаване на проблема. По време на проверката от контролните органи следва да се изяснят и всички други факти и въпроси, свързани с нарушеното водоснабдяване с питейна вода на гр. Калофер, както и да се предотврати настъпването на вредни последици върху здравето на населението. В резултат на констатациите на двете министерства следва да се предприемат и всички предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки при констатирани нарушения. Ако в хода на работата по случая се бъдат установин и данни за престъпление, следва де се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com