Студенти и преподаватели от ТУ Пловдив не издържаха на мизерията в университета

10425
Студенти и преподаватели от ТУ Пловдив не издържаха на мизерията в университета

Студенти от десетки градове на България, сред които и асеновградчани, възпитаници на Филиала на Техническия университет в Пловдив, протестират срещу лоши битови условия за учене и живот, съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Те се обединиха и изпратиха отворено писмо до Ректора на Висшето учебно заведение в София - професор дтн инженер Георги Михов. Чрез документа студентите настояват за цялостна ревизия на действията на сегашното ръководство на Филиала в Пловдив. По думите им, причина за искането е ужасяващото състояние на студентското общежитие, лошата храна в стола и липсата на каквато и да е спортна база. „Общежитието е строено през 1983 г. и досега не е правен основен ремонт“, се казва в писмото.

Кмет от ромски произход предизвика напрежение в пловдивско село

Около 300 души от село Семчиново са внесли подписка с искане за среща с началника на РУ "Полиция" в град Септември, каза за Радио "Фоку...

Студентите припомнят и за инцидента на 22.03.13 г., когато заради корозирали връзки между панелите, от терасата на една от стаите се е откъснал тритонен панел. Те обясняват, че стаите и таваните са мухлясали от течовете, идващи от покрива. По коридора и на пода в баните има пукнатини, откъдето капе и на долните етажи.

Средната температура през зимата в сградата не надхвърля 15-16 градуса, заради старата дървена дограма“, жалват се студентите. „Ръководството на Филиала в Пловдив не предприе никакви мерки и срещу многобройните оплаквания от храната в студентския стол“, пишат още те, цитирайки случай от миналия месец. Тогава за десерт се предлагали вафли с изтекъл срок на годност.

Потърпевшите уточняват, че след подаден сигнал и проверка на Агенцията по безопасност на храните, столът бил затворен за две седмици, но проблемите продължават и до момента.

Студентите от Техническия университет в Пловдив недоволстват и от липсата на собствена спортна база или площадка. Те са категорични, че въпреки отпуснатите средства от София, за 4-годишното си ръководство настоящата управа на Филиала не е успяла да осъществи нито един проект за ремонт на студентското общежитие, нито да привлече допълнителни финансови средства за това.

Две седмици безплатни прегледи при дерматолог в Медицински център-1 в Пловдив

Профилактични прегледи за кожни тумори и бенки започва на 2 ноември Медицински център-1 в Пловдив. Консултациите ще продължат 2 седмици...

„Уважаеми, господин Ректор, ние прекрасно разбираме, че на студентите не могат да се осигурят 5-звездни битови условия за живот. Категорично, обаче, не сме съгласни с бездействието на настоящето ръководство на Филиала на Техническия университет в Пловдив. Надяваме се да вземете адекватни мерки за прилагане на нова политика за администриране и управление, за да не се налага да преминем към ефективни стачни действия. Уверяваме Ви, че сме готови да съдействаме с всички сили за утвърждаване имиджа на Техническия университет, стига да ни окажете необходимото съдействие за това.“ Така завършва отвореното писмо на инициаторите.

Преподаватели от Филиала на висшето заведение в Пловдив подкрепят напълно инициативата и протеста. „Винаги заставаме зад исканията студентите си, стига да са основателни. А в случая те са напълно прави. Младите са тези, които трябва да тръгнат първи по пътя към промяната“, каза за Actualno.com един от преподавателите в пловдивския Филиал, в подкрепа на протеста на пловдивските студенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com