X
 
 

Траки, гладиатори, викинги и кръстоносци в парк "Лаута" в Пловдив (СНИМКИ)

3452 0
photo of Траки, гладиатори, викинги и кръстоносци в парк "Лаута" в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Божилова
Интересна гледка представлява най- големият парк в Пловдив днес и утре- в Лаута се провежда фестивалът "Пловдив- древен и вечен", а основни участници в него са членове на сдружения за исторически възстановки, занаятчии и реконструктори от цялата страна. Все едно машина на времето е заработила сред дърветата, любопитните неща са навсякъде.

Френски артисти изнасят спиращ дъха спектакъл в Пловдив (СНИМКИ)

На уникално зрелище ще имат възможност да станат свидетели жителите и гостите на Пловдив. Спектакълът „Място на съществуване&ldqu...

Над двеста души са посветили на тези сдружения, характерни с детайлното проучване на определен исторически период и- макар и да не са историци, със целия плам на интереса си могат да разкажат наистина вълнуващи истории. Основните точки на интерес са в Средновековието, но в палитрата от костюми и обичаи виждаме от траки до възрожденци.

Тези хора са облечени с костюми, направени възможно най- близо до оригинала, оръжията им, макар и понякога направени от съвременни материали, повтарят едно към едно стари въоръжения. От обикновен участник можеш да разбереш колко скъпоценен е бил един китайски планински район, в който има много орли- перата от тях са съществени за стрелите. Днес за целите на възстановката ги вземат от пуйките.

 Докато мъжете са облечени в тежки ризници или тоги, размахват мечове, стрели и арбалети, жените в днешния фестивал месят хляб от ръжено брашно и варят булгур, а сушеното телешко на вкус си е точно като днешната пъстърма.  Другаде ковачи замахват над нагорещеното желязо,  резбари дълбаят паници, жени плетат ризници и украшения. Освен битките, пресъздадени са всевъзможни моменти от живота от Античността, Ранното и Късното средновековие и Възраждането, включително пазар на робини.

Младежът, забъркал се с "Ислямска държава", няма да влиза в ареста

Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение на 16-годишния ученик от Пловдив, заподозрян в евентуална подготовка на терористи...

Фестивалът "Пловдив- древен и вечен" ще продължи и утре, а интересът към него е голям. Особено за децата, които се забавляват с игри отпреди векове. Пловдивските участници представят възстановка на Филипополското херцогство/ 1204-1260 г/, когато кръстоносци минават през Филипопол на път към Йерусалим. 

 Фестивалът е част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата, основни организатори са пловдивското Сдружение „Заедно за личностно развитие“, Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ Варна и Сдружение „Дукс Антика“ – Свищов.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за младежa от Пловдив, подготвял атентат

„Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Добро начало. Поне хората ще придобият представа за истинската история, а не онази която е редактирана (ама съвсем меко казано, защото другата дума е изопачена) от гърци, римляни, турци, руснаци и всички така наречени Велики сили. Откакто това понятие съществува. Единствената причина е, че по някакви стечения на обстоятелствата, древната история трябва да бъде заличена. Защото "Великите сили& виж още ›› quot; са едва на около 1000 години.
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...