Започва реставрацията на още една пловдивска емблема

3193
Започва реставрацията на още една пловдивска емблема
Снимка: Община Пловдив

Започва реконструкцията и консервацията на Нимфеума на Бунарджика. Възраждането на Светилището на нимфите - едно от емблематичните места на "Хълма на изворите", както е било наричано тепето от древни времена, е по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и на заместник.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Реконструкцията и консервацията се финансират изцяло от сдружение "Бизнесът за Пловдив“.

Днес по време на огледа на място, Стаменов и Панов благодариха за подкрепата на изпълнителния директор на „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков и на галериста Стоян Даскалов, също член на сдружението, обединяващо 32 водещи пловдивски дружества.

Етнографският музей в Пловдив представя нова изложба

Съвсем скоро ще излезе от печат най-новият каталог на Регионален етнографски музей – Пловдив „С любов към изтъканото“...

„Благодаря за помощта на дълготрайния стратегически партньор на район „Централен“ - СНЦ „Бизнесът за Пловдив“. Надявам се след реконструкцията, тази емблема на града на тепетата да върне духа и колорита си. Признателен съм на всеки един от членовете на Сдружението, че водени от любовта си към Пловдив, помагат за реставрацията на поредния паметник на културата и оставят трайна следа в историята“, подчерта Георги Стаменов.

„От създаването си до днес, Сдружението нееднократно партнира на общината и е вече доказан партньор в осъществяването на редица инициативи – концерти, изложби, а къщата на Иван Черноземски, в която се помещава сдружението е едно от новите, алтернативни пространства за култура в Пловдив. Благодарим ви за подкрепата“, коментира Пламен Панов.

Проектът за възстановяване на светилището на нимфите спечели първо място в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Той е предоставен безвъзмездно на район „Централен“от автора - пловдивчанката архитект Гергана Спасова – Иванова, дипломант в професионалния курс по опазване на архитектурното наследство към École de Chaillot (Екол де Шайо) в Париж. Двугодишната програма на École de Chaillot (Екол де Шайо) е уникална с обучаването на специалисти на най-високо ниво. Тя стартира през 2017 в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ и КАБ. Вече има установена практика участниците в курса да даряват свои проекти за реставрация на знакови обекти в Пловдив. Проектът „Светилище на нимфите в Пловдив“ на арх. Гергана Спасова – Иванова беше фаворит на журито по време на Шестата национална изложба-конкурс за дипломни работи на студенти по архитектура и в магистърски програми по опазване на архитектурното наследство.

Нимфеума на Бунарджика е построен в римско време, пръв за него разказва известен западноевропейски пътешественик през XVI век. През 1910 година Нимфеумът е разрушен, а след това е възстановен при управлението на пловдивския кмет Божидар Здравков - един от големите радетели за опазването на архитектурното наследство на града.

„Камерна Сцена Пловдив“ със заявка за силен сезон и вълнуващи концерти

За пореден 12-ти път, екипът на платформата „Камерна Сцена Пловдив“ заявява намерения за безкомпромисно силен сезон в рамки...

Нимфеумите са светилища, посветени на нимфите, които се изграждали до реки или извори. Нимфите са едни от най-почитаните божества в земите на траките след тракийския конник. Това са богините на изворната вода, девствената природа и здравето. Често придружават Артемида, предвождани от козеногия бог на стадата Пан. Археолозите ги откриват изобразени като танцуващи млади жени, голи или облечени, а до тях има съд с изливаща се течност или мидена черупка. Техните атрибути са ябълката, мака, трендафила и житния клас, а следи от тях се откриват край изворите.

Според една от легендите, който веднъж пие вода от чешмата на Светилището на нимфите, остава в Пловдив завинаги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com