Здравко Димитров за парите на районите в Пловдив: Това са възможностите на този етап

648
Здравко Димитров за парите на районите в Пловдив: Това са възможностите на този етап
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна с шестимата районни кметове. Всички те, които бяха кандидати на изборите от ГЕРБ, през последната седмица изразиха недоволство от отпуснатите им от голяма община бюджети в размер на 300 000 лева.

Тези средства са допълнително от парите за заплати и издръжка. Въпреки това, всички районни кметове изразиха недоволството си от отпуснатата сума, тъй като планират много по-мащабни проекти, които ще струват значително повече. Преди да стане ясно, че те ще разполагат с по 300 000 лева, те бяха внесли бюджети, които варираха между 1,5 и 5 милиона лева. Тези суми бяха съобразени с проектите, които са обещали да изпълнят.

Образованието е приоритет №1 в бюджета на Пловдив за тази година

Малко над 343 млн лв е бюджетът, с който община Пловдив разполага, за да поддържа дейностите в града и да благоустроява средата през 20...

„Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, е признал след срещата кметът Здравко Димитров.

След срещата днес всеобщото мнение беше, че без допълнителни пари, те няма да могат да изпълнят ангажиментите, които са поели пред своите съграждани. „Проведохме много конструктивен разговор. Очакваме да има развитие в бюджетната рамка свързана с това, което може или не да се случи през следващата година в районите. Продължаваме да гледаме напред“, коментира кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той посочи, че най-важният проект е „Околовръстното шосе“, преасфалтиране на ул. „Съединение“. Именно Костадин Димитров спечели единствен изборите още на първи тур.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пък обяви, че планира ремонт и обновяване на Дондуковата градина. За най-многолюдният район „Южен“ пък ключово е реализирането на две нови детски градини. „Едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата ще се финансира от бюджета на общината, както и реконструкцията на ул. „Даме Груев“, заяви кметът Костадин Язов, като подчерта, че ще се работи и по проектиране на други обекти. Той коментира, че ул. „Кукуш“, за която се планира разширение – две платна с по две ленти, най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев пък отново заяви категорично, че сградата на бившата Гарнизонна фурна трябва да бъде съборена, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна. Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Димитър Колев планираше събарянето на опасната сграда още преди близо 4 години, но тогава в последния момент хора от сферата на културата се обявиха за запазване на сградата и превръщането й в арт център. Както тогава, така и сега Димитър Колев заяви, че само събарянето на сградата ще струва 350 000 лева. „Реконструкцията ѝ може да струва повече от 2 млн. лв., а и гражданите, които живеят наблизо искат там да има парк“, категоричен бе той. В плановете на районната администрация са и разширението на парк „Ружа“, който е предпочитан за посещение или паркинг зад студентските общежития.

Официално: Кметът на Пловдив с деветима заместници

С 30 гласа „за“, 14 „против“ и 4 „въздържал се“ общинският съвет прие новата структура на администр...

Не е взето и окончателно решение за съдбата на строящата се сграда, в която да се помещава администрацията на район „Северен“. Строителството е замразено от няколко години, като количествено-стойностните сметки трябва да се актуализират. „С предоставените от Община Пловдив 300 000 лева ще можем да закърпим дупките по асфалта и тротоарите, където е необходимо, както и да направим една детска площадка“, заяви кметът Стоян Алексиев, който съобщи, че ще бъдат реализирани и няколко големи проекта съвсем скоро в 4 микрорайона около бул. „Дунав“, свързани с подмяна на канализацията, осветлението, както и продължението на бул. „Северен“.

Паркинг на стойност 500 000 лева планира кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. Той заяви, че кметът Здравко Димитров го е уверил, че към средата на годината ще има актуализация на бюджета и средствата може да бъдат отпуснати целево. „Желанието ни е да премахнем паважа по ул. „Славянска“, както и да подменим ВиК мрежата, изграждане на паркоместа на място на премахнатите гаражни клетки в кв. „Гладно поле“, „Каменица“, „Изгрев“. „Имаме желанието да бутнем и голям брой незаконни постройки, особено, където се пречи за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони“, сподели още Иван Стоянов.

Някои от кметовете изразиха остро несъгласието си спрямо отказа на голяма община районите да получат по-големи бюджети и възможност сами да управляват важните проекти. Новата практика е в контраст със ситуацията през последните 8 години, в които начело на Пловдив бе Иван Тотев. По време на своето управление, той повери редица проекти в ръцете на районните кметове, като застъпваше тезата, че трябва да има децентрализация и именно тези, които са близо до хората, да могат да управляват важните проекти.

След днешните разговори стана ясно, че предстоят регулярни срещи между кмета Здравко Димитров и районните кметове. На тях те трябва да изчистват всички въпроси около бюджетите, с които ще разполагат до края на настоящата година.

Спор в Пловдив да бъде ли теглен голям кредит за инфраструктура

Да тегли ли или не Пловдив заем от Европейската инвестиционна банка, за да реализира най-големите си проекти - нов мост над река Марица...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com