Зелена светлина за най-високобюджетния проект в Пловдив - изграждането на научен център

542
Зелена светлина за най-високобюджетния проект в Пловдив - изграждането на научен център
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

С 47 гласа "за" без нито един "против" и "въздържал се" общинският съвет на Пловдив одобри изграждането на високотехнологичен център за растителна биология, сортове и пантенти - PlantaSYST. Сградата ще заема площ от 23 декара в район "Тракия" до училище "Димитър Матевски". Стойността на проекта е 15 милиона евро, като средствата идват директно от Брюксел. В центъра ще работят 70 чуждестранни учени.
Общинските съветници подкрепиха единодушно идеята, като единствените разногласия бяха около реализацията й. Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" предложи общината да се включи в сдружението и да има право на глас. Камен Шишманов от ВМРО пък поиска разрешението за строеж да е само за 16 години, а не безсрочно. И двете предложения обаче бяха отхвърлени.

След гласуването доц. Цанко Гечев от центъра заяви, че този кампус, който ще бъде построен, ще е само за научни цели и няма да се извършва търговска дейност. Той беше категоричен, че ще работи усилено за това проектът не само да се осъществи, но и да остави трайна следа в научната общност в страната. Според доц. Гечев, ще са нужни около 3 години за пълното построяване на сградата.

Проект извежда ученици от „Столипиново“ и ги запознава с пловдивската култура

Възпитаници на училищата "Найден Геров" и "Кирил Нектариев" в пловдивския квартал „Столипиново“ опознават културните инстит...

Като пример за работата на центъра той посочи разработката на екологично чист препарат, който може да предотврати въздействието на неблагоприятни външни фактори върху значими култури като чушки и домати. Този препарат е разработен на базата на водорасли и е абсолютно безвреден, като резултатите от използването му са много добри. 
"Колкото е по-силна науката, толкова повече се развива и самият град". Така кметът на Пловдив Иван Тотев коментира решението на съветниците. "Когато говорим за наука, пряко свързана със земеделие и растения, най-правилното място за това е Пловдив и регионът, където е разположена около 80% от науката в агросектора", категоричен бе той.
Пловдивските учени спечелиха проекта на стойност 15 милиона евро като пребориха конкуренцията на над 170 европейски консорциума. Това е и най-високобюджетният проект в Пловдив. Основната цел е изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнология, който към момента се помещава в сграда на Институт по зеленчукови култури "Марица" и за който вече работят десетки научни работници, включително и петима чужденци, като се предвижда техният брой да се увеличи значително. По план центърът трябва да се сдобие с нов кампус с лаборатории, учебен комплекс, офиси, лекционни зали и оранжерии. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com